Cultuur/NatuurNoord-Holland

Najaarsschouw sloten start 21 oktober

Advertentie:

Zo’n honderd schouwmeesters controleren vanaf maandag 21 oktober de sloten in het gebied van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Zij kijken of de sloten voldoende schoon zijn.

Een schone sloot is nodig om het water snel af te kunnen voeren naar gemalen tijdens het storm- en regenseizoen. De sloten moeten vrij zijn van (water)planten en afval die de doorstroming van het water kunnen belemmeren. De najaarsschouw is elk jaar vanaf de derde maandag in oktober.

Wie moet iets doen?
Eigenaren van een stuk land of een tuin grenzend aan een sloot zijn onderhoudsplichtig en moeten de sloot onderhouden. In enkele gevallen is de onderhoudsplicht anders toegewezen. Vul de postcode in op de website (hhnk.nl/leggerwateren) om te zien of u onderhoudsplichtig bent.

Een sloot is goed onderhouden als (water)planten, overhangende takken en afval de aan- en afvoer van de sloot niet belemmeren. Een schone sloot heeft goed onderhouden oeverbescherming. Belangrijke schakels in het watersysteem zijn de kunstwerken (duikers, bruggen en dammen). Ook deze moeten vrij zijn van (water)planten om verstoppingen te voorkomen. Naast een goede aan- en afvoer van water zijn waterkwaliteit en ecologie ook van belang. De natuur krijgt op plekken waar dat kan, de ruimte. Deze plekken staan ook aangegeven in de Legger Wateren.

Meer informatie
Meer informatie staat op hhnk.nl/najaarsschouw. Bellen kan ook. Tijdens kantooruren is het schouwteam bereikbaar via telefoonnummer 072 – 582 8282.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button