Den HelderPolitiek

COA dient principeverzoek in voor ontwikkeling opvanglocatie Nieuweweg

Advertentie:

Den Helder – Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft bij gemeente Den Helder een principeverzoek ingediend voor het realiseren van een regionale opvanglocatie voor asielzoekers (ROL) aan de Nieuweweg 3 in Den Helder. Iets meer dan twee jaar geleden liet het COA al weten dat zij deze ontwikkeling voor ogen had. Het college laat weten positief te kijken naar de omvorming van het huidige AZC.

De komende maanden staan in het teken van het uitwerken van een definitief ontwerpplan voor de herontwikkeling van de huidige opvanglocatie. Er gaat het een en ander veranderen aan de bebouwing, dus moet er ook akkoord worden gegeven op de afwijking van het huidige bestemmingsplan. Er is bebouwing gedeeltelijk buiten het bouwvlak gepland. Verder is de voorgestelde bouwhoogte van twee bouwlagen ook in strijd met het bestemmingsplan, omdat de maximale bouwhoogte voor bouwwerken op dit moment vier meter bedraagt.

Volgens het college zorgt de verbouwing voor een positieve ontwikkeling op stedenbouwkundig en landschappelijk gebied. Ook zorgt het ontwerp ervoor dat de wallen en watergangen hersteld worden of beter zichtbaar worden gemaakt. Daarnaast heeft de Rijksdienst voor cultureel erfgoed aangegeven dat zij in principe positief is over de plannen. Het bestemmingsplan heeft ook een maatschappelijk karakter. In het plan is namelijk meegenomen dat het gebied toegankelijker wordt voor iedereen. Dat heeft te maken met het karakter van een ROL, ten opzichte van een AZC.

Kleiner en met open karakter
In een ROL worden in plaats van asielzoekers in afwachting van een besluit op de verblijfsaanvraag vooral vergunninghouders en kansrijke asielzoekers opgevangen. Kansrijk, omdat de kans groot is dat zij een verblijfsvergunning gaan krijgen. De ROL is een nieuwe opvangvorm die aansluit op de nieuwe Wet Inburgering die op 1 januari 2022 in werking is getreden. Den Helder heeft eerder afgesproken met het COA dat er slechts ruimte komt voor 200 personen. Echter heeft de Nieuweweg ook na verbouwing een capaciteit van 400.

Wat de gemeente wil gaan doen met die resterende capaciteit is nog niet duidelijk. Daarover moeten nog afspraken worden gemaakt. Eerdere pogingen het aantal asielzoekers te doen afnemen naar de beoogde 200 mislukten door de groeiende asielstroom. Vanwege het meer open karakter van de ROL is het mogelijk om ook andere doelgroepen zoals spoedzoekers of arbeidsmigranten daar te huisvesten. Het vorige college nam echter het standpunt in dat het niet wenselijk is om al die doelgroepen samen te huisvesten.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

2 reacties

  1. Ik weet niet wat de instructies van de gemeentelijke dienst voorlichting zijn, maar het publiek wijsmaken, dat er minder landverhuizers in Den Helder ondergebracht gaan worden is wel heel onaannemelijk! Klinkt als “tijdelijk zoethoudertje” zolang het ene record na het andere record van binnenkomers nog steeds wordt gebroken!

  2. Het college van B&W van Den Helder lult voortdurend uit zijn nek en weten niet waar zij mee bezig zijn. Vorige week nog las ik hier het plan voor een woongemeenschap van allerlei doelgroepen op het Doggergebied en nu dan alleen voor asielzoekers maar dan wel kansrijk voor permanent verblijf. Als voordeel wordt genoemd, dat ook mensen met een snelle woonbehoefte er in kunnen. Ook nog een prachtige kans om het gebied toegankelijk te maken en nog veel meer idiote voordelen. Het gehele gemeentebestuur moet verdwijnen, zij zijn het spoor geheel en voorgoed bijster.

Wellicht ook interessant

Back to top button