Den HelderVideo

Wereldprimeur: 3D-betonprinter geeft 154 gedateerde flatwoningen een nieuw gezicht

Advertentie:

3D-betonprinten in de bouw. Je leest er steeds vaker over in de media. Tot nu toe is deze revolutionaire techniek nog maar op zeer beperkte schaal ingezet. Daar komt begin volgend jaar verandering in. In Den Helder worden liefst 154 flatwoningen – als eerste ter wereld – volledig geüpgraded met 3D- geprinte betonelementen. Bijna 1.200 geprinte elementen, variërend van 2 tot 12 vierkante meter, toveren twee gebouwen van grijs en saai beton om naar een uniek en modern geheel.

In december van dit jaar opent Bruil Prefab Printing in Veenendaal een innovatieve fabriek. Een nieuwe flexibele robot zal in deze fabriek complete betonnen gevelelementen, balustrades, en kolommen printen. Niet rechttoe-rechtaan, maar met glooiende, ronde vormen. Bruil, Kokon Architectuur & Stedenbouw en Helder Vastgoed realiseren samen dit unieke project. Wereldwijd het grootste project tot dusver op 3D-betonprintgebied! De twee gedateerde flatgebouwen van elk zeven verdiepingen, gebouwd aan het begin van de jaren ‘70, krijgen daarmee een moderne, mediterrane uitstraling. Er komen bovendien ruimere balkons, een grote wens van veel bewoners.

Prefab Printing
Er is door Bruil zo’n vier jaar gewerkt aan de ontwikkeling van deze techniek en bouw van de fabriek. De enorme printrobot kan via een railsysteem door de hal bewegen. “We zijn nu in staat om iedere dag unieke bouwcomponenten te produceren. Dit project is een geweldige kans om voor het eerst 3D-beton printen op grote schaal toe te passen”, legt Markt en innovatiemanager Theo Voogd van Bruil uit. Voor het project in Den Helder produceert de printer straks iedere week minimaal dertig gevelelementen. Ruim voldoende om het werktempo op de bouw te kunnen volgen. “Het is niet alleen een innovatieve maar ook een duurzame oplossing. Je hebt immers geen mallen meer nodig en verspilt vrijwel geen beton.”

Bedrijfsleider vastgoed Ton op ’t Ende van Helder Vastgoed over de keuze voor 3D-betonprint: “We stonden op een goed moment voor de vraag wat we met de flats zouden doen. Nog tien jaar laten staan en dan plat schuiven of ze aan de buitenzijde zodanig ‘upgraden’ dat de flats nog veertig jaar meekunnen? We kozen voor het laatste. Dat is veel duurzamer dan nieuwbouw. Daarnaast bleek de oplossing die Bruil hierin biedt betaalbaarder én veel sneller qua productietijd.” Uitvoerige proeven toonden bovendien aan dat de geprinte betonelementen qua sterkte niet onderdoen voor traditioneel vervaardigde producten.

Investeren
Woningstichting Den Helder investeert de komende vier jaar bijna 140 miljoen euro in onderhoud, vernieuwing en verduurzaming van haar bestaande woningbezit. Via haar ontwikkelpoot Helder Vastgoed BV wordt daarnaast een veelvoud van dat bedrag gestoken in stadsvernieuwing. Voor de verbetering van deze twee flatgebouwen is gekozen voor een bijzonder, spraakmakend ontwerp van Kokon Architectuur en Stedenbouw uit Rotterdam, “Doordat we niet meer hoeven te denken in betonmallen is het toepassen van complexe vormen mogelijk geworden”, vertelt Ron van Leeuwen (stedenbouwkundige/architect-partner) van Kokon. “Het 3D-printen maakt vormvrijheid binnen de architectuur weer betaalbaar. Wat ons betreft staan we aan het begin van een architectonische revolutie waarbij techniek en kunstzinnigheid hand in hand zullen gaan.”

Een bouwteam van acht bedrijven heeft zich de afgelopen twee jaar intensief bezig gehouden met het ontwerp van Kokon. Zo zijn de constructeurs Movares en Pieters Bouwtechniek respectievelijk verantwoordelijk voor de verankering van de geprinte elementen en de hoofddraagconstructie. Renovum is verantwoordelijk voor de engineering, levering en montage van de 2D- en 3D- gebogen sierbalustrades, ophangconstructies en sierelementen. Daarbij leveren Bruil prefab en Hi-Con prefab elementen en ultra hoge sterkte balkons en is Ingenieursbureau Rijnders & de Groot de hoofdconstructeur. Deze maand kunnen aannemers zich inschrijven voor de bouw van dit project.

Toon meer

Ronald Boutkan

Ronald Boutkan is werkzaam als hoofdredacteur / algemeen directeur van Regio Noordkop. Ook presenteert hij Ron & Geer, Hollands Glorie en werkt hij mee aan De Week op Zaterdag, allen radioprogramma's van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button