Cultuur/NatuurDen Helder

World Cleanup day in de Schooten

Adverentie

Den Helder – De World Cleanup day werd zaterdagochtend gestart vanuit multifunctioneel centrum De Boerderij in de Schooten. Zo’n vijftig mensen hadden zich aangemeld om als vrijwilliger deze zaterdagochtend goed te besteden, door de wijk waarin ze leven te ontdoen van zwerfafval.

Dat er van de vijftig mensen die zich hadden opgegeven, maar zo’n tien op kwamen dagen was wel een tegenvaller. Wethouder Peter de Vrij kwam natuurlijk wel om zijn steentje bij te dragen. Toch hield initiatiefneemster Linda de moed er in, want elk beetje opgeruimd afval is iets. Groot voordeel voor de deelnemers? Na afloop was er voor vijftig vrijwilligers wat te drinken en een broodje kroket geregeld, ze konden dus rekenen op een heuse krokettenberg.

Wijkconciërge Nancy (links) en initiatiefneemster Linda hebben de spullen klaarstaan voor de vrijwilligers (DHfoto)

Veiligheid
De groep vrijwilligers zou opgedeeld worden in kleinere groepen die met elkaar een stuk van de wijk zouden ontdoen van zwerfvuil. “Natuurlijk juichen we het toe als mensen in hun eigen straat aan de gang willen”, zegt Linda van de organisatie. Maar iedereen had vrije keuze, zeker nu er minder mensen waren als verwacht kon iedereen aan de slag waar hij wilde. “We zijn blij dat jullie willen helpen, maar let wel op de eigen veiligheid, met langsrazend verkeer en gevaarlijke dingen die in de berm kunnen liggen!” was de boodschap die Linda in haar openingswoord meegaf. Veiligheidshesje, grijpstokken en materiaal om afval in te zamelen was in ruime mate aanwezig om de deelnemers daarbij te helpen.

Marian heeft al met de beach cleanups meegedaan en gaat nu in haar eigen wijk aan de gang (DHfoto)

Opkomst
Linda en Nancy waren zo blij met de opgave van vijftig mensen, dat is een mooi aantal om een klus mee te klaren. De Scouting wilde ook met 22 welpen mee komen helpen, maar die moesten ze teleurstellen. Zoveel materiaal en vooral veilige ruimte voor de instructie ontbrak daar simpelweg voor. Toen de opkomst een stuk lager bleek als verwacht werd nog wel even snel met de welpenleiding gebeld. Helaas hadden de jonge Scouts al andere plannen gemaakt.

Marian woont met veel plezier in de Schooten en vind het belangrijk dat het zwerfafval opgeruimd wordt. Ze heeft al enkele malen meegedaan met de Beach Cleanups in het verleden. Nu het voor het eerst ook in haar wijk is wil ze natuurlijk haar steentje bijdragen. Heleen en Olga doen ook mee, maar ze wonen niet in de Schooten. Ze raakten bij dit initiatief betrokken door de kerk waar ze naar toe gaan. Dit is het Lichtbaken aan de Baljuwstraat en die staat natuurlijk midden in het gebied van deze actie. “We staan als mens, maar ook als gemeente graag midden in de maatschappij en daar is dit initiatief een prima middel toe”, aldus Heleen.

Heleen en Olga krijgen uitleg van Nancy over de plannen voor de ochtend (DHfoto)
Ook in de omgeving van station Zuid werd opgeruimd (DHfoto)
Initiatiefneemster Linda ging natuurlijk zelf ook op pad in strijd tegen het zwerfvuil (DHfoto)
Toon meer

DHfoto

DHFoto is een vaste redactiepartner van Regio Noordkop. Het bedrijf is gevestigd in Den Helder en bereikbaar via 06 - 52 42 12 11

Wellicht ook interessant

Back to top button