Den HelderPolitiek

Beter voor Den Helder sluit zich aan bij stikstof vragen Behoorlijk Bestuur

Advertentie:

Den Helder – De twee grootste partijen uit de Helderse gemeenteraad, Beter voor Den Helder en Behoorlijk Bestuur, hebben gezamenlijk vragen gesteld aan het college over stikstofberekeningen bij evenementenvergunningen. Beide partijen hebben twijfels over de betrouwbaarheid van het gebruikte rekenmodel, genaamd Aerius.

Voorafgaande aan de raadsvergadering van 12 september kondigde Behoorlijk Bestuur een motie aan waarmee het college zou worden opgeroepen om geen stikstoftoets meer uit te voeren bij vergunningsaanvragen. Het model waarop deze worden gebaseerd zou niet deugen en de samenleving wordt er door het niet doorgaan van evenementen mee ondermijnd. Uiteindelijk diende de partij de motie niet in, volgens initiatiefnemer Gerrit Kooij omdat was gebleken dat andere partijen interesse hadden gezamenlijk iets te doen met deze kwestie. Kooij kondigde toen ook direct aan eerst politieke vragen in te dienen en te zoeken naar meer draagvlak.

In coalitiepartij Beter voor Den Helder heeft Behoorlijk Bestuur, tenminste over dit onderwerp, een bondgenoot gevonden. Samen vragen zij de wethouder hoe het nu eigenlijk zit met de stikstofberekeningen. Zo willen de twee lokale partijen graag weten wanneer het uitvoeren van een depositieberekening verplicht is, of de uitkomst doorslaggevend is en op welke juridische grond de gemeente mogelijk besluiten maakt met als basis het Aerius rekenmodel. Daarnaast wordt het college gevraagd wat de reden is geweest van de afwijzing van het Julianadorp Power Festival. Als laatste wordt gevraagd wat het maken van een stikstofberekening kost.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

1 reactie

  1. Kijk dat was nu een verstandig besluit van Behoorlijk Bestuur. Even wachten met indienen motie tot je een meerderheid in de raad hebt en dan doorpakken!

Wellicht ook interessant

Back to top button