Den Helder

Lachgasverbod nu ook in Damoclesbeleid Den Helder

Advertentie:

Den Helder – Burgemeester Jan de Boer heeft een nieuwe versie van het Damoclesbeleid vastgesteld. Daarin zijn onder meer aanpassingen rondom lachgas meegenomen. Sinds januari 2023 staat lachgas op lijst II van de Opiumwet, de categorie softdrugs, en is het verboden.

Als een handelshoeveelheid drugs wordt gevonden in een woning of lokaal, kan de burgemeester maatregelen nemen, zoals het sluiten van een pand. Vanaf nu zijn echter ook andere acties mogelijk, zoals een last onder dwangsom. Voor thuisgebruik van lachgas is het maximum van tien ampullen/ballonnen geaccepteerd. Dit moet bijvoorbeeld voor hobbykoks of feestartikelen genoeg zijn.

In de gemeenten Schagen en Texel gelden dezelfde regels. Het nieuwe Damoclesbeleid is door de regiogemeenten samen gemaakt. Dit om een ‘waterbedeffect’ te voorkomen: het verschijnsel waarbij ongewenste situaties door maatregelen niet verdwijnen, maar naar een andere plek verplaatsen. De handel en het gebruik van drugs, waaronder lachgas, op straat was in onze gemeente al verboden op basis van de Algemene plaatselijke verordening (artikel 2:74 en 2:74a).

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button