Den HelderPolitiek

“Nog maar zeven keer.” Fractievoorzitters kijken uit naar verlaten Kerkgracht

Den Helder – Hoewel de Helderse politiek in juni nog besloot weer te gaan vergaderen in het pand aan de Kerkgracht, stond de vergaderlocatie nu alweer ter discussie in het presidium. De temperatuur in de raadszaal loopt door de gebrekkige airco zo hoog op dat er alweer geluiden ontstonden om de beslissing terug te draaien. Het feit dat de opening van de nieuwe raadszaal in gebouw 66 op Willemsoord al in de zomer van 2023 gepland staat maakt dat de fractievoorzitters het nog wel even aandurven.

In het presidium werd onder andere gesproken over de agenda van de gemeenteraad de komende maanden en de bestuurlijke termijnagenda. Kees Bazen van Fractie Bazen uitte zijn zorgen hierover en werd bijgevallen door CDA’er Harmen Krul. Krul noemde het zelfs de slechtste termijnagenda die hij ooit heeft gezien en dat kwam onder andere door het gebrek aan planning begin 2023 en de enorme ophoping van bestuurlijke termijnen in de laatste periode van 2022. Bazen wil dat het college met een prioriteitenlijst komt. Volgens de burgemeester is de situatie zo omdat de nieuwe coalitie heel laat begonnen is en er nu eerst nieuwe wethouders moeten worden ingewerkt. Het lijkt een hele klus te worden om alle besluitvorming op de juiste manier te laten verlopen met de gegeven tijd.

Stadhuis Willemsoord bijna klaar
De zaal aan de Kerkgracht, waar dat allemaal moet gaan geburen, laat te wensen over. Krul opperde na de beëdigingsvergadering zelfs om weer naar de Kampanje te verhuizen vanwege het gebrek aan airco. Na de meest recente raadsvergadering vond hij het wel weer mee vallen. Er waren toen ook veel minder mensen aanwezig. Jan de Leeuw van de PvdA noemde de opstelling onoverzichtelijk. Je moet volgens hem echt zwaaien om de aandacht van de voorzitter te krijgen. Marije Boessenkool van GroenLinks was het met hem eens. Volgens Nancy List van de Seniorenpartij is het gebouw niet heel publieksvriendelijk: De deuren zijn overal dicht en bezoekers staan soms buiten te wachten. Griffier Menno Huisman heeft dit inmiddels aangekaart.

Wat wel uit het vergaderschema bleek is dat de verhuizing naar Willemsoord met rasse schreden dichterbij komt. Zorgen over de zaal in de Kerkgracht werden door Huisman dan ook wat gerelativeerd: Tijdens het volgende zomerreces, in augustus volgend jaar, moet de verhuizing van de gemeenteraad naar Willemsoord worden afgerond. Dat zou nog eerder kunnen omdat het gebouw in april wordt opgeleverd, maar voor de zekerheid wil de griffier de tijd nemen om alles goed te installeren. In totaal gaat het dan nog om ongeveer zeven vergaderingen in de huidige opstelling. Daarvan worden er ook nog een aantal in de Kampanje gehouden, dit omdat er meer publiek wordt verwacht.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

1 reactie

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button
%d bloggers liken dit: