Hollands KroonUitgaan

Expositie ‘Pago Wirense’ laat historie, Bijbelse en mythologische vertellingen samenkomen

Advertentie:

Oosterland – Schilder en beeldhouwer Sjaak Kooij (1982) exposeert zijn werk van 1 tot en met 29 oktober in de Michaelskerk. Zijn tentoonstelling ‘Pago Wirense’ is een expositie waarin historie, Bijbelse en mythologische vertellingen samenkomen.

De Oosterlanderkerk is een plek met een rijke historie. Omdat de vroegste geschiedenis van het gebouw gehuld is in mysteries, geeft dat ruimte voor verbeelding en interpretatie. De kerk, gelegen aan het Wad, biedt intrigerende uitgangspunten voor de expositie ‘Pago Wirense’ (verwijzend naar de Codex Eberhardi, de goederenlijst van het klooster te Fulda, daterend eind achtste eeuw, begin negende eeuw).

‘Pago Wirense’ is een expositie waarin historie, Bijbelse en mythologische vertellingen samen komen. Daarbij kan worden gedacht aan de Griekse god Palaemon, die vissers en drenkelingen uit zee redde. Njord en Aegir, goden uit de mythische verhalen uit het hoge Noorden, die niet alleen een koppeling zijn met de aanwezigheid van Vikingen die destijds op Wieringen verbleven, maar ook de krachten van de zee beheersten.

Altaar en relikwieën
In het koor is een indrukwekkend altaarstuk te zien waar deze verhalen samen komen. Ook relikwieën kunnen in de kerk niet ontbreken en zullen in de crypte te zien zijn. ‘Pago Wirense’ is geen letterlijke vertaling van de gebruikte bronnen, maar een allegorie van verscheidene verhalen die daarmee een hedendaagse en actuele kroniek zijn.

De opening van de expositie ‘Pago Wirense’ zal plaatsvinden op zaterdag 30 september vanaf 15:00 uur. Lilian Peters, wethouder van de gemeente Hollands Kroon, zal de expositie openen. De muzikale performance zal worden verzorgd door LOSKOP.

Tickets
Pago Wirense is van 1 tot en met 29 oktober iedere zaterdag en zondag van 13:30 tot 16:30 uur te zien in de Michaelskerk aan Kerkweg 22 in Oosterland. Entreetickets kosten € 3 en bezoekers kunnen parkeren langs de Keizerspoeldijk. Meer informatie is te vinden op www.zininoosterland.nl.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button