Den HelderSport

Julianadorpse Veerle van der Most leeft haar droom bij AZ: “Vet om mee te maken”

Adverentie

Julianadorp / Wijdewormer – Veerle van der Most is bezig aan een mooi avontuur. De 19-jarige voetbalster maakte in 2021 haar Eredivisie-debuut en verdedigt dit seizoen de clubkleuren van AZ. Regio Noordkop zocht de Julianadorpse op het AFAS Trainingscomplex op.

Van der Most heeft er net een trainingsessie met haar ploeggenoten opzitten als ze het Family Home binnenwandelt tussen de jeugdtalenten van AZ. Sinds VV Alkmaar deze zomer overging in AZ Vrouwen is de Julianadorpse bijna elke dag te vinden op het AFAS Trainingscomplex in Wijdewormer. Trainen doet ze vijf à zes keer per week en meestal staat op vrijdag een wedstrijd op het programma. Van der Most vertrekt iedere dag 07:00 uur en op woensdag zelfs om 06:00 uur. Het voetballersbestaan combineert ze ook nog eens met haar opleiding verpleegkunde, waarvan ze net haar laatste jaar is ingegaan. “Het is nog even doorbijten, maar straks heb ik mijn diploma.”

Dit is het derde seizoen dat Van der Most zich profvoetballer mag noemen. “Toen ik dertien was, ging ik naar vv Alkmaar en op mijn zeventiende maakte ik mijn debuut”, vertelt de aanvalster. Dat moment kan ze zich nog goed herinneren: “Dat was tegen Ajax en toen scoorde ik ook nog eens. Voor het team was het natuurlijk rot dat we verloren, maar mijn dag kon niet meer stuk.”

Veranderingen
Met de overgang van VV Alkmaar naar AZ Vrouwen is er een hoop veranderd. “De krachttrainingen zijn serieuzer, we gaan nu ook de atletische kant op. Ook de veldtrainingen zijn serieuzer: we zijn nu echt gericht bezig.” Ondanks dat er in de selectie weinig mutaties hebben plaatsgevonden, is ook daar wat veranderd: “Wat toen het team was, is het nu echt totaal niet meer. We zijn meer een team dan vorig jaar.” Nu traint de vrouwentak van AZ dus op hetzelfde trainingscomplex als de mannen, maar dat betekent niet dat ze elkaar dagelijks spreken: “We hebben wel dezelfde visie, maar andere trainingstijden. Wel kunnen we nu soms wel kijken hoe de mannen het doen en hoe zij bepaalde dingen oppakken.”

De gemiddelde leeftijd van de AZ Vrouwen ligt met begin twintig behoorlijk laag. Dat werd afgelopen zomer weer wat omhooggehaald met het binnenhalen van Desiree van Lunteren. De 84-voudig Oranje-international en EK-winnares keerde deze zomer bij AZ terug in de voetballerij. “Desiree brengt veel rust en ervaring met zich mee”, vertelt Van der Most. “Dat is iets wat wij denk ik ook wel nodig hebben: een volwassen speelster die ons kan helpen en leiden in sommige stukjes. Ze is ook echt meteen één van het team.” Niet alleen van Lunteren sloot zich aan bij de Alkmaarders, ook Europees Kampioen en WK-ganger Stefanie van der Gragt meldde zich bij AZ. Dit keer niet als speelster, maar als technisch manager.

Persoonlijk doel
Voor komend seizoen heeft Van der Most één belangrijk persoonlijk doel: een vaste basisplaats veroveren in de hoofdmacht van AZ Vrouwen. In de openingswedstrijd tegen Excelsior is haar dat in ieder geval al gelukt. Het was de eerste wedstrijd van AZ in jaren op het hoogste niveau en dat was te merken: “Het was op de tribune echt wel veel drukker dan normaal. Als je dat geluid dan hoort, dan is dat echt wel vet om mee te maken. Stiekem hoop ik ooit nog met de vrouwen in het stadion van AZ te mogen spelen.”

Van der Most begon haar carrière bij haar dorpsclub JVC. Hoewel ze daar al jaren niet meer voetbalt, is de aanvalster regelmatig te vinden op Sportpark Julianadorp. Zo is ze met haar vader coach van de Jongens Onder 16-1 en helpt ze bij JVC 5. “Daar speelt mijn vriend in en dat is echt een team dat vooral van de derde helft houdt”, vertelt ze lachend. “Ze doen het superleuk. Ik heb daar ook nieuwe vriendinnen gemaakt, dus zondag ben ik altijd alsnog op het voetbalveld. Eigenlijk zit mijn hele leven vol met voetbal.”

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button