Politiek

Raad gaat akkoord met ruim €5,5 miljoen voor het Boerenverdriet

Adverentie

Den Helder – Met 22 stemmen tegen 5 is de Helderse gemeenteraad maandagavond akkoord gegaan met de aankoop van de Boerenverdrietsluis, -brug en de kades van Buitenveld in het Boerenverdriet voor €2.439.180,-. Daarmee krijgt de gemeente Den Helder volledig zeggenschap over de toegankelijkheid, ontsluiting en veiligheid van die gebieden. Ook stemde een ruime meerderheid van de raad voor een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met de provincie Noord-Holland, die een vaarroute via het Boerenverdriet mogelijk maakt. Voor deze ‘nieuwe SOK’ stelt de gemeente €3.266.000,- beschikbaar. De fracties Behoorlijk Bestuur, D66 en de Stadspartij stemden tegen de nieuwe samenwerkingsovereenkomst.

De nieuwe SOK is een vervanging van de oude SOK, die gemeente Den Helder en provincie Noord-Holland in 2020 gesloten hebben. De oude SOK was gebaseerd op de noodzaak een omvaarroute via het Boerenverdriet te maken in verband met een toen te verwachten stremming van de Koopvaardersschutsluis. Deze stremming had te maken met een renovatie van de sluis (die op dit moment bezig is). In de afgelopen tijd is echter duidelijk geworden dat de renovatie van de Koopvaardersschutsluis kan worden uitgevoerd zonder stremming. Dat betekent dat de omvaarroute niet meer nodig is.

Toch wil de gemeente het Boerenverdriet alsnog bevaarbaar maken. Volgens het college is een vaarroute via het Boerenverdriet wenselijk om zo “een betere verbinding tussen haven en stad te maken, meer reuring en bedrijvigheid op Willemsoord te creëren en extra waterinfrastructuur beschikbaar te hebben als de marine- en civiele haven uitbreiden”. Echter, omdat de onderbouwing van de oude SOK vervallen is, moest een nieuwe SOK worden opgesteld. Daarnaast is de aankoop van de Boerenverdrietsluis, -brug en de kades van Buitenveld in het Boerenverdriet nodig om zo een vaarverbinding te maken.

Provincie Noord-Holland stelt met de nieuwe SOK €11 miljoen beschikbaar, wat hoe dan ook wordt ingebracht in de Ontwikkeling Maritiem Cluster. Een belangrijk verschil met de bestaande oude SOK is dat, mocht de gemeente kiezen voor het alsnog creëren van een schutsluis in het Boerenverdriet, een eventuele kostenoverschrijding nu voor rekening en risico van gemeente Den Helder komt. Nu de Helderse gemeenteraad akkoord is met de nieuwe samenwerkingsovereenkomst, is het de beurt aan de Provinciale Staten. Dat besluit vindt plaats op 2 oktober.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

2 reacties

  1. De gemeente krijgt de volledige zeggenschap over de boerenverdrietsluis etc. etc. Betekent dit dat de gemeente Den Helder ook verantwoordelijk is voor het onderhoud van deze sluis etc? Een eventuele kostenoverschrijding voor het creëren van een schutsluis in het Boerenverdriet, indien daarvoor wordt gekozen, komt nu voor rekening en risico van gemeente Den Helder. Die kostenoverschrijding komt er uiteraard want elk groot project duurt langer en kost meer. Vraag me af wat dit ons allemaal gaat kosten.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: