Hollands KroonPolitiek

Afval ophalen in Hollands Kroon kost straks 8 euro per keer, vooral alleenwonenden duurder uit

Advertentie:

Hollands Kroon – Het college B&W van de gemeente Hollands Kroons stelt voor dat het ophalen van de standaard 240 liter grijze bak volgend jaar 8 euro per keer gaat kosten. Daarnaast moeten de inwoners een standaard tarief van 270 euro per jaar blijven betalen. Dit betekent dat gezinnen die hun bak 11 of meer keer per jaar laten ledigen straks duurder uit zijn. Voor alleenwonenden is dit slechts 5 keer per jaar.

Eerst betaalde iedereen een vast bedrag per jaar aan afvalstoffenheffing. Voor gezinnen van 3 of meer personen was dat dit jaar 357 euro. Voor alleenstaanden was dit 231 euro. Deze vaste bedragen worden respectievelijk 270 en 195 euro, wat bij een variabel tarief van 8 euro per lediging betekent dat alleenstaanden al na vijf ledigingen per jaar duurder uit zijn. Op dit moment worden de bakken 13 keer per jaar opgehaald. Inwoners die straks even vaak hun afval laten halen zijn dus sowieso duurder uit, tenzij ze hebben gekozen voor een kleinere bak.

Kleinere bak
Inwoners van Hollands Kroon zijn namelijk eerder benaderd door de gemeente omdat zij mochten kiezen voor een kleinere afvalbak van 140 liter. Medio september heeft iedereen zijn keuze door moeten geven. De prijs voor het ophalen van die bak is 4,67 euro, waardoor het bij gelijke ophaalmomenten voor gezinnen voordeliger is dan de huidige situatie. Opvallend is dat alleenwonenden met een kleine bak dan nog steeds jaarlijks 30 euro meer kwijt zijn. Het gebruiken van een ondergrondse container, voor bewoners zonder restafvalbak, kost straks 2 euro per keer.

De aanleiding voor het invoeren van het variabele tarief is dat de doelstellingen op het gebied van afvalinzameling in de gemeente nog lang niet gehaald worden. In 2020 werd er 170 kilo restafval per inwoner opgehaald, de doelstelling was een gemiddelde van 100 kilo per inwoner. Een recycletarief, door Rijkswaterstaat ‘Diftar’ genoemd, zorgt voor een afname van de hoeveelheid restafval. Inwoners gaan hun afval beter scheiden waardoor zij minder restafval produceren.

Het voorstel van het college komt op 4 november aan bod tijdens de raadsvergadering.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

2 reacties

Wellicht ook interessant

Back to top button