Den Helder

Met het wegwerken van de WMO achterstanden zijn de hercontroles opgehoopt

Gemeente Den Helder gaat uitgestelde controles dit jaar uitvoeren

Advertentie:

Den Helder – De gemeente Den Helder kent sinds kort geen achterstanden meer bij WMO aanvragen. Na het aannemen van nieuw personeel en met hard werken worden nu alle aanvragen binnen de wettelijke termijn van acht weken afgerond, echter staat daar wel iets tegenover: De hercontroles die de gemeente eigenlijk vorig jaar had gepland moeten in 2022 worden uitgevoerd.

Door te kiezen voor de focus op de WMO aanvragen is in ieder geval geborgd dat WMO gerechtigden tijdig hun product of dienst ontvangen. De afgelopen jaren zijn er vaker situaties aan het licht gekomen waarbij inwoners lang moesten wachten op bijvoorbeeld de installatie van een traplift of het ontvangen van een vervoersbewijs. Hoewel de vertraging in eerste instantie vooral bij de leveranciers lag werd de werkvoorraad bij de gemeente ook steeds groter. Uiteindelijk ontstonden er bij de eigen afdeling achterstanden.

Nu is dat verleden tijd, tenminste, wat de aanvragen betreft. In de recent gepubliceerde Kadernota valt te lezen dat de gemeente de hercontroles in 2022 laat plaatsvinden, terwijl deze gepland stonden voor 2021. Dit is het directe gevolg van het feit dat de achterstanden bij de aanvragen moesten worden weggewerkt: “Er is gekozen om de WMO aanvragen voorrang te geven boven de hercontrole van lopende voorzieningen. Het project hercontrole is daarom uitgesteld ten behoeve van het wegwerken van de achterstand WMO meldingen”, zo laat een woordvoerder weten.

Flinke besparing
Bij de hercontrole gaat de gemeente bij de inwoners na of alle voorzieningen die geboden worden nog steeds wenselijk en passend zijn. Daarbij kan het zo zijn dat hulpmiddelen onbedoeld gestapeld zijn in plaats van vervangend: “Het is zonde als wij betalen voor hulpmiddelen waar een inwoner geen gebruik van maakt.” Het gaat enkel om inwoners die meerdere middelen ontvangen voor hetzelfde type probleem. In de praktijk zal dit met name de fysieke hulpmiddelen als scootmobielen en rolstoelen betreffen.

De gemeente schat in dat zij €552.000,- kan besparen door het evaluatiemoment. Deze besparing was vorig jaar al opgenomen in de begroting en wordt nu doorgeschoven naar 2022. Ook de inwoners hebben volgens de gemeente baat bij de hercontrole: “Door proactief te vragen aan onze inwoners of zij nog altijd goed geholpen zijn bieden we passende dienstverlening.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button