Kop van Noord-Holland

Energieverbruik in de Noordkop gemiddeld boven de grens van het prijsplafond

Advertentie:

Kop van Noord-Holland – In geen van de gemeenten in de Kop van Noord-Holland ligt het gemiddelde energieverbruik onder de maximumwaarde van het door het kabinet aangekondigde prijsplafond. Dat blijkt uit onderzoek door Zonneplan. In Noord-Holland zijn er slechts vier gemeenten waarbij het energieverbruik van inwoners gemiddeld volledig onder het energieplafond gaat vallen: Dat zijn Alkmaar, Amsterdam, Diemen en Purmerend. Voor veel inwoners uit de Noordkop betekent dit dat zij voor een deel van hun energie de volledige prijs blijven betalen.

In Den Helder en op Texel gebruiken de inwoners respectievelijk gemiddeld 2420 kWh en 2890 kWh aan elektriciteit per jaar. De maximale prijs van €0,40 per kWh geldt tot een gebruik van 2900 kWh per jaar. Wat stroom betreft vallen huishoudens uit de twee meest noordelijke gemeenten van Noord-Holland gemiddeld dus wel volledig onder de limieten van het prijsplafond. In Schagen is dat anders: Daar gebruiken huishoudens gemiddeld 2970 kWh per jaar. Gezinnen uit Hollands Kroon gebruiken veruit het meest, gemiddeld namelijk 3120 kWh per jaar. Voor al het gebruik boven de 2900 kWh betaalt men straks in 2023 het reguliere tarief, op dit moment ongeveer 90 cent per kWh.

Wat betreft het gebruik van gas komt het gemiddelde in alle gemeenten binnen de Kop van Noord-Holland boven de grens voor het prijsplafond uit. Het maximale tarief van €1,45 per kuub gaat namelijk gelden tot een verbruik van 1200 kuub. Op Texel wonen de grootste gas verbruikers (1540 m3), kort gevolgd door de gezinnen uit Hollands Kroon (1530 m3). In Den Helder wordt het minste gas verbruikt. Daar komt het gemiddelde jaarlijks verbruik slechts 70 m3 boven het maximum van het prijsplafond uit. In Schagen gebruiken gezinnen gemiddeld 1460 m3 aan gas per jaar. Schagen en Hollands Kroon behoren daarmee tot ongeveer de helft van de Noord-Hollandse gemeenten waarbij inwoners voor zowel het gasverbruik als het stroomverbruik gemiddeld niet volledig van het prijsplafond gebruik kunnen maken.

Zonneplan baseert haar bevindingen op de regionale verbruiksdata van 2021 die het CBS op 7 oktober publiceerde. De gemeenten Laren, Blaricum en Bloemendaal blijken in Noord-Holland de grote uitschieters te zijn, met een gemiddeld jaarverbruik van meer dan 2000 m3 gas in 2021. Bij de huidige energietarieven komt dat jaarlijks neer op minimaal €1570,- aan extra energiekosten buiten het prijsplafond. In de gemeenten Texel en Hollands Kroon betalen huishoudens op basis van de gegevens uit 2021 straks ongeveer €670,- extra aan gas buiten het prijsplafond. Al met al zorgt het prijsplafond in veel gevallen nog steeds voor een grote lastenvermindering.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button