Hollands KroonPolitiek

Wethouders blikken terug op de eerste honderd dagen van het nieuwe college

Advertentie:

Hollands Kroon – De leden van het nieuwe college van Hollands Kroon blikken in video’s op de website van de gemeente terug op hun eerste honderd dagen als wethouder. De portefeuillehouders vertellen in de video’s iets over zichzelf en hun motivaties om aan het wethouderschap te beginnen. Zo zegt Lilian Peters (GroenLinks) dat het voor haar voelt als een avontuur. Voor Mark Versteeg (PvdA) was het heel belangrijk dat hij woningbouw in zijn portefeuille kreeg. De uitdaging trekt hem enorm.

Ook wethouder Financiën, Maarten Versluis (D66), reflecteert in een korte video over zijn eerste honderd dagen. De stijgende lasten voor de inwoners en het dalende vertrouwen vindt hij zorgwekkend. Hij ziet dat ook de gemeente daarin lastige keuzes moet maken. Zo moet je volgens Versluis mensen helpen die nu tekort komen, maar kun je niet een te grote schuld achterlaten voor de toekomstige generaties. Op gemeentelijk niveau betekent dat concreet de keuze om te bezuinigen of niet. De wethouder zegt dat dit nu gelukkig nog niet aan de orde is.

Lilian Peters vergelijkt zichzelf in haar video met Pippi Langkous: “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.” Het wethouderschap kwam op haar pad en ze ging het avontuur graag aan. Peters ziet in klimaatverandering een grote uitdaging. De gemeente moet aan de bak met aanpassingen in de openbare ruimte en met duurzaamheidsambities: “Die hoosbuien gaan echt niet stoppen en het blijft ook steeds warmer worden.”

Een andere grote uitdaging, misschien wel de grootste, is volgens Mark Versteeg de woningmarkt. Binnen zijn portefeuille is hij daar verantwoordelijk voor. Op dit moment loopt het stroef en is hij blij met iedere woning die gebouwd wordt. Omdat ook de hypotheekrente oploopt wordt het nog steeds lastiger om een huis te kopen. Toch gaat hij de uitdaging niet uit de weg, sterker nog: Als hij een andere portefeuille had kunnen krijgen had hij het niet gedaan. De eerste honderd dagen ervaart hij als heel positief. Het college is volgens hem een leuk team.

De video’s van de andere twee wethouders, Mary van Gent (SHK) en Robert Leever (OHK), worden binnenkort geplaatst op de website van de gemeente.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button