Den HelderPolitiek

Achterstanden WMO mede veroorzaakt door abonnementstarief: Afschaffen zegt de VNG

Advertentie:

Den Helder – De achterstanden in de WMO in Den Helder worden volgens de gemeente mede veroorzaakt door de invoering van het abonnementstarief. Dit nieuwe tarief zorgt voor meer WMO aanvragen, terwijl er tegelijkertijd onvoldoende geschikt personeel en oplopend ziekteverzuim is. Tijdens de commissievergadering Maatschappelijke Ontwikkeling dinsdagavond werd de gemeenteraad geïnformeerd over de stand van zaken.

Tegelijkertijd wordt er landelijk door de VNG opgeroepen om het abonnementstarief weer af te schaffen. De koepelorganisatie van alle gemeenten in Nederland wil dat mensen die daartoe in staat zijn gewoon weer een eigen bijdrage gaan betalen voor de WMO. Demissionair minister De Jonge heeft recentelijk ook aangegeven dat het tijd is om in te grijpen: De kosten lopen te veel op. Het abonnementstarief betekent één vast tarief van maximaal €19,- per maand voor de eigen bijdrage aan WMO-voorzieningen. Landelijk kost dit de gemeenten ongeveer 300 miljoen extra, maar het zorgt vooral voor aanvullende werkdruk omdat er meer aanvragen worden gedaan. Die kosten namelijk niks meer, ook niet voor mensen met een hoog inkomen.

68 extra aanvragen per maand
In Den Helder zijn dat er per maand gemiddeld 68 méér dan voorheen, zo laat de teamleider van het Team Zorg weten. Dit zorgt ervoor dat de wachttijden enorm oplopen. De coronacrisis zorgt ook voor meer aanvragen. Dit was reden genoeg voor de VVD om een motie in te dienen om het gemeentebestuur te vragen eens duidelijk te maken welke achterstanden er nu precies zijn. Deze werd aangenomen. Daardoor moet er vóór 1 maart 2022 ook een plan van aanpak zijn over hoe de achterstanden zullen worden ingelopen. Team Zorg verwacht het plan van aanpak al in januari klaar te hebben.

Hoewel er ook gewerkt wordt aan de werksfeer binnen de afdeling, deze was namelijk niet goed, loopt het verzuim binnen de afdeling Zorg van de gemeente het vierde kwartaal van 2021 enorm op. Deze is veel hoger dan in de rest van de organisatie. Het is daarnaast niet makkelijk om nieuwe WMO consulenten te vinden: Landelijk is dit bij gemeenten één van de meest voorkomende vacatures. Daarbij is de gemeente voornamelijk opzoek naar mensen met een HBO opleiding en ervaring. Het plan van aanpak zal moeten uitwijzen hoe de gemeente denkt om te gaan met deze uitdagingen. Mogelijk dat het terugdraaien van het abonnementstarief in de toekomst redding kan bieden.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button