Den HelderVideo

Video: Zorgwekkende bereikbaarheid woonwijken voor brandweer

Advertentie:

Julianadorp – In het geval van brand is het belangrijk dat de brandweer snel op de locatie van het noodgeval aanwezig kan zijn. Helaas staat de brandweer nog wel eens stil voor een fout geparkeerde auto. Om bewoners daar bewust van te maken, zonder dat er spoed bij komt kijken, reden de vrijwilligers van het vrijwilligerskorps in Julianadorp onlangs een controleronde door het dorp. Samen met een aantal boa’s en veiligheidsexperts van de gemeente controleren de brandweerlieden regelmatig of de grote tankspuitauto de hofjes in Julianadorp goed kan bereiken.

In enkele straten kon de tankspuitauto van de brandweer een bocht niet maken doordat er een auto in de bocht stond geparkeerd. In een andere straat stond de wagen stil, doordat er langs de weg aan de ene kant een grote boom stond en aan de andere kant een auto ver van de stoep stond geparkeerd. Een zorgwekkende situatie volgens Henk van de Burg, adviseur brandveiligheid bij Gemeente Den Helder. Het is volgens Van de Burg een steeds groter wordend probleem. “In het geval van een middelbrand komt er naast een tankspuitauto ook altijd een hoogwerker ter plaatse. Die hoogwerker is nog groter, dus als de tankspuitauto ergens nauwelijks doorheen past, wordt dat voor de hoogwerker al helemaal een lastig verhaal.”

Door de toename van het aantal auto’s per inwoner ontstaat er in veel wijken grote parkeerproblematiek. “Dat is vervelend voor de bewoners zelf, maar in het geval van nood is dat voor de brandweer écht een probleem”, zo geeft de adviseur aan. “Wanneer er sprake is van een levensbedreigende situatie, rijden wij gewoon door. Als dat betekent dat wij schade rijden aan een auto, is het aan de verzekering om te bepalen of zij wel of niet uitkeren. Als een auto fout geparkeerd stond, kan een verzekering ervoor kiezen om schade niet uit te keren.”

Vriendelijke actie
Voor nu hebben de foutparkeerders geen boete gekregen van de boa’s. Van de Burg spreekt over een “vriendelijke actie”. Wel zijn een aantal kentekens genoteerd volgens Van de Burg. Een aantal auto’s stonden volgens de oud-brandweerman dusdanig ver op de weg, dat toegang voor hulpverleners bijna volledig wordt geblokkeerd. Hoewel het volgens Van de Burg zeker niet het doel is van een dergelijke actie, kunnen de eigenaren deze auto’s bij een volgende controleronde wél een boete verwachten op de deurmat.

Toon meer

Calvin Vliegen

Calvin Vliegen is sinds november 2023 als videoverslaggever/editor werkzaam bij Regio Noordkop. Calvin is bereikbaar via calvin@regionoordkop.nl of telefonisch via 06-27656370.

2 reacties

  1. Tja en die foutparkeerders moord en brand schreeuwen als er bij hun hulp verleend moet worden en andere foutparkeerders in de weg staan. Gewoon lik op stuk, dat softe gedoe, zo leren ze het nooit.

  2. Helemaal eens. Wat als het nu geen oefening was? Knappe Bullbar op de brandweerwagen en doorduwen. Loop een paar meter en parkeer hoe het hoort🥲

Wellicht ook interessant

Back to top button