Politiek

Remco Duijnker is klaar voor zijn tweede periode als wethouder

“Ik wil zo goed mogelijk voorbereid op die rijdende trein springen.”

Advertentie:

Den Helder – Zoals in het coalitieakkoord is afgesproken, neemt Remco Duijnker in maart 2024 het stokje over van wethouder Michiel Wouters. Het eerste wethouderschap van Remco Duijnker, van 2018 tot 2022, ging echter niet zonder slag of stoot. Hij overleefde een motie van wantrouwen van zijn eigen Seniorenpartij, waarna de fractie van Beter voor Den Helder Duijnker in haar armen sloot (en andersom).

Nu staat hem een behoorlijke portefeuille te wachten: Willemsoord, Zeestad 2.0, Omgevingsvisie lange termijn, Horeca en Detailhandel, Personeel en Organisatie, Juridische Zaken en Vergunningen en HVC. Daarnaast wordt Duijnker projectwethouder van Ontwikkeling Stadspark, Bijlweg, Spoorhaven en Dijkzone. Is Remco Duijnker klaar voor deze zware klus? Zelf denkt hij van wel.

Leerproces
Hoe kijk je terug op de vorige periode als wethouder? “Het was een leerproces, want je bent nog nooit in zo’n rol geweest. Ik ben jarenlang ambtenaar geweest. Sinds 1983 werkte ik bij de gemeente Den Helder en in 2014 kwam ik als toezichthouder bij de Omgevingsdienst terecht. Als je ineens wethouder wordt, dan zit je aan de andere kant van de tafel. Dat was in het begin een leerproces. Voor mijn gevoel heb ik dat wel snel opgepikt. Ik heb ook heel veel gehad aan Pieter Kos, die zat natuurlijk al wat langer in het vak. Hij kent het politieke spel heel goed en gaf mij af en toe wat tips.”

Wat zijn dingen die je hebt geleerd, die je meeneemt naar de volgende periode? “Wat ik geleerd heb is meer te gaan doorvragen. In overleg met de ambtelijke adviseurs werd ik soms niet goed begrepen. Dan had ik niet verder doorgevraagd, omdat ik er automatisch vanuit ging dat wat ik bedoelde ook zo werd ontvangen. Dat ging soms wel eens langs elkaar heen. Dan moet ik het nog duidelijker uitspreken. Uit het recentelijke rapport, over de scan van de ambtelijke organisatie, blijkt ook dat daar behoorlijke verbeterpunten zitten. Dat wordt mijn portefeuille en daar kijk ik naar uit.”

Nieuwe portefeuille
Personeel en Organisatie is inderdaad onderdeel van je nieuwe portefeuille. Wat vind je verder van de portefeuille die je te wachten staat? “De portefeuille die ik in 2018 had was meer inhoudelijk gericht op bepaalde dingen, behalve dan duurzaamheid, maar dit is echt naar buiten toe. Dit zijn in mijn ogen echt de dossiers die er toe doen. Het gaat om de ontwikkeling van Den Helder: stedenbouwkunde, woningbouw, de verbonden partijen. Daar zit heel veel ontwikkelpotentieel, daar wil ik mijn tanden wel in zetten.”

Je zegt terecht dat het dossiers zijn die er toe doen. Het is best een zware portefeuille. Denk je dat je daar al klaar voor bent? “Ja, dat denk ik wel. Toen ik werd ontslagen als wethouder ben ik weer bij de Omgevingsdienst begonnen, maar sinds dat moment ben ik me ook gaan focussen op de periode die er aankomt. Dat betekent raads- en commissievergaderingen volgen, dat heb ik van begin af aan gedaan. Verder probeer ik zoveel mogelijk informatie te vergaren. De hele ins en outs krijg je niet mee, want je weet niet wat er in het college besproken wordt. Ondanks dat wil ik zo goed mogelijk voorbereid op die rijdende trein springen.”

Sparringspartner
“Wat ik ook heel belangrijk vind, is dat ik constant overleg met de huidige fractievoorzitter van Beter voor Den Helder, Carlo Assorgia. Daar heb ik altijd contact mee, wekelijks of soms vaker. Carlo praat mij bij. Dan kun je ook even sparren met elkaar, nieuwe ideeën neerleggen en bespreken. Dat wordt de laatste maanden en weken intensiever en dat moet ook. Ik kom namelijk zo op die stoel terecht, dan moet ik wel weten wat er speelt, wat de gedachten zijn en hoe we bepaalde dingen gaan insteken. Carlo is mijn sparringspartner.”

Zou dat niet Michiel Wouters moeten zijn, aangezien je zijn werk gaat overnemen? “Ja, uhm… Vorig jaar was het idee dat Michiel en ik eens in de zoveel tijd een bespreking zouden hebben, maar dat is er eigenlijk nooit van gekomen en ik weet ook niet waarom.”

Je hebt zelf ook geen contact met hem gezocht? “Nee. Je wilt als komend wethouder niet de hele tijd de zittende wethouder lastigvallen. Dat voelt voor mij niet goed, alsof je steeds je neus er in steekt. Aan de andere kant verwacht je dat Michiel denkt: ‘ik moet het overdragen, ik zorg daar voor’. Ik heb dit wel besproken met Carlo en die zei: ‘dan doen wij het toch’. Dat vind ik misschien wel belangrijker, want Michiel is straks out of the picture.”

Aandachtspunten
Nu je zo vanaf de zijlijn hebt kunnen meekijken, zijn er dingen waarvan je zegt: dit ga ik anders aanpakken? “Ik denk wel dat er een aantal aandachtspunten zijn waar we naar moeten kijken. Hoe Beter voor Den Helder er in staat, is ‘out of the box’ denken en handelen. Een voorbeeld daarvan is de motie zorgboulevard, waardoor we nu snellere en betere zorg kunnen bieden aan onze inwoners. Buiten de gebaande paden durven te treden met onderwerpen, dat vind ik wel echt belangrijk. Dingen die jaren geleden zo waren hoeft niet te betekenen dat het er in de toekomst ook zo uit moet zien. Zo zijn er wel wat dingen die mijn aandacht hebben gevangen, maar dat laat ik nog even voor wat het is.”

Waar liggen de grootste uitdagingen? “Woningbouw, dat vind ik wel een van de belangrijkste dingen om te realiseren. Om Den Helder te verfraaien, maar ook om die woningvraag het hoofd te kunnen bieden en om de kwaliteit in Den Helder te versterken qua woningen. Project dijkkwartier is een prachtig mooi project. Dan heb je natuurlijk nog de scan van de ambtelijke organisatie, dat verbetertraject vind ik heel interessant, want dat is ook weer bepalend voor de buitenwereld.”

“Willemsoord is natuurlijk ook een aandachtspunt en de discussies die er komen over Zeestad vind ik ook heel belangrijk. Hoe gaan we dat inrichten? Zeestad is niet voor niets in het leven geroepen, in het kader van stedelijke vernieuwing. We kunnen niet zonder. Kortom: er is genoeg te doen, het is een uitgebreide portefeuille.”

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

3 reacties

  1. Ik zie het al, nog even zo doorgaan met de plannen van Duynker en voor we het weten is Den Helder Art. 12 gemeente. Kunnen de wethouders en burrie naar huis.

Wellicht ook interessant

Back to top button