Politiek

Beter voor Den Helder heeft geen andere wethouderskandidaat dan Remco Duijnker

Fractievoorzitter Carlo Assorgia praatte in 'De Week op Zaterdag' over de mislukte benoeming van Duijnker

Advertentie:

Den Helder – De fractie van Beter voor Den Helder heeft geen andere wethouderskandidaat dan Remco Duijnker. Mocht de benoeming van Duijnker op maandag 22 april wéér mislukken, kan dat dus grote gevolgen hebben voor de coalitie en het college van de gemeente Den Helder. Dat werd duidelijk tijdens de uitzending van het radioprogramma ‘De Week op Zaterdag’ op 6 april, waar fractievoorzitter Carlo Assorgia te gast was.

Remco Duijnker is de beoogde opvolger van Michiel Wouters als wethouder van Beter voor Den Helder, de grootste coalitiepartij. Zijn benoeming, wat normaal gesproken een formaliteit is, werd vorige week echter tegengehouden door de gemeenteraad. Duijnker kreeg tijdens de raadsvergadering onvoldoende stemmen in zijn voordeel. Op 22 april doet Beter voor Den Helder een tweede poging en fractievoorzitter Assorgia is ervan overtuigd dat Duijnker dan wel genoeg steun krijgt. De benoeming van Duijnker is immers een afspraak uit het coalitieakkoord. “We hebben afspraken gemaakt en wij zijn een partij van afspraken”, benadrukte Assorgia tijdens de radio-uitzending.

Radiopresentator Ronald Boutkan vroeg Assorgia wat er gebeurt als Duijnker een tweede keer wordt weggestemd, maar dat lijkt de fractievoorzitter onwaarschijnlijk. Assorgia gaat ervan uit dat de drie raadsleden die bij de benoeming van Duijnker afwezig waren (PvdA’er Jan de Leeuw, VVD’er Rogier Bruin en PVV’er Vincent van den Born) voor Duijnker zouden stemmen. “Nu was niet iedereen aanwezig, dus zo’n slippertje kan gebeuren”, vertelde Assorgia kalmpjes. Presentator Boutkan reageerde dat op 22 april ook raadsleden door ziekte of andere redenen afwezig kunnen zijn en stelde de vraag daarom opnieuw.

Bestuurscrisis?
Boutkan: “Stel nou dat het weer misgaat, hebben we dan een crisis? Of gaan jullie dan op zoek naar een andere kandidaat?” Over dat laatste was de fractievoorzitter heel duidelijk: een andere kandidaat is voor Beter van Den Helder niet aan de orde. “Raadsleden die tegen stemmen zeggen geen nee tegen Remco, maar tegen mij en de partijvoorzitter.” Daarbij is het voor Assorgia niet gangbaar om als grootste coalitiepartij (vijf zetels) zonder wethouder in de coalitie te zitten. “Ik zeg niet gelijk ‘dan trek ik de stekker er uit’, maar het kan grote gevolgen hebben, dat is het verhaal.”

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

6 reacties

  1. Wel ja, nog druk op ketel zetten ook. Powerplayer Assorgia deinst nergens voor terug, dat blijkt maar weer. Ik mag hopen dat de gemeenteraad zich hier niet teveel van aantrekt. Het is me trouwens een raadsel waarom hij denkt dat PVV-er Vincent van den Born, die per slot van rekening geen deel uitmaakt van de coalitie, voor de wethoudersbenoeming gaat stemmen. Armoedige vertoning overigens als je als grootste coalitiepartij geen betere kandidaat kunt aanbieden dan Remco Duijnker. Het lijkt me Beter voor Den Helder dat deze dood van Pierlala niet wordt benoemd….

  2. Het was een interessante uitzending. Jammer dat regio Noordkop niet iedere week zo’n verslag maakt van dat programma ‘ de week op zaterdag ‘ . Dan zijn er meer mensen op de hoogte van wat er allemaal speelt in politiek Den Helder.

  3. Wat een ongelovige onzin verkoopt de partijleider van Beter voor Den Helder.. Pizzabakker, blijf bij je pizza’s..

    Een week geleden zei Carlo Assorgia (BvDH); “Bovendien hebben we geen kadaverdiscipline. In principe is de afspraak dat je als coalitiepartner mag afwijken van het coalitieakkoord, mits het voorstel het haalt.”

    En nu zegt hij: “Raadsleden die tegen stemmen zeggen geen nee tegen Remco, maar tegen mij en de partijvoorzitter.” & “Ik zeg niet gelijk ‘dan trek ik de stekker er uit’, maar het kan grote gevolgen hebben, dat is het verhaal.”

    Het lijkt er op dat de macht een klein beetje in het hoofd gestegen is bij de partijleider van Beter Voor Den Helder. Immers wordt er wel degelijk gestemd op een wethouders kandidaat, en niet op een partleider en al helemaal niet op een voorzitter van een partij die niemand kent.

    Carlo Assorgia voert openbaar de druk op bij raadsleden om maar voor te stemmen op kandidaat wethouder Duijnker. Ook bij de heren de Leeuw, Bruin en van de Born. Door te zeggen dat zij voor zouden stemmen. Hij zegt min of meer.. Als jullie niet voorstemmen zijn jullie oorzaak van een bestuurscrisis..

    Als er een raadsmeerderheid komt voor Wethouders kandidaat Duijnker dan is de (schijn van) onrechtmatige politieke druk een feit!
    Ondanks dat de benoeming is genoemd in het coalitieakkoord, blijft het een persoonlijke afweging van ieder individueel raadslid. Tegenstemmen is legitiem omdat je stemt zonder last, ondanks het is opgenomen in een coalitieakkoord.

    Als met 90% is vast te stellen dat de gehele oppositie tegen was, is het maar de vraag wat Vincent van de Born (PVV) wil stemmen. De politieke druk wordt dan ook gelegd bij Jan de Leeuw en Rogier Bruin. Een onrechtmatige politiek druk, welke conform artikel 67 lid 3 van de grondwet is verboden.

    De gemeenteraadsleden van de coalitie zouden dan ook op 22 April een statement kunnen maken, dat onrechtmatige politieke druk verboden is. Dit kunnen zij doen door voorafgaand aan de stemming hierover een stemverklaring te geven, of te vragen om de kandidaatstelling van de agenda te halen. Of ze kunnen hun stem in een NEE veranderen, omdat ze niet willen meewerken aan een onrechtmatige daad.

    Voor de oppositie zijn er ook nog kansen als de Wethouders kandidaat wordt benoemd.. Even langs de bestuursrechter, om de aanstelling aan te vechten. En dat hoeft niets te kosten, omdat ze dat kunnen betalen uit hun jaarlijkse fractievergoeding.

    Beter voor Den Helder kan beter gaan zoeken naar een nieuwe kandidaat, want deze aanstelling zou gepaard gaan met nog meer wantrouwen in de politiek. En bewijst dan ook dat (de schijn van) vriendjespolitiek voor alles gaat..

  4. Heeft iemand al uitgezocht waarom Duijker wethouder moet worden en ook welke de relatie tussen Assorgia en Duinkerken is ? Bovendien moet men niet zwichten voor een dreigement! Dan maar zonder Assirgia c.s

    1. Remco Duijnker is de ex schoonvader van Carlo Assorgia. Dat is de link tussen die twee.

      Dus geen familie meer van elkaar. Maar natuurlijk wel handig als je iemand goed kent binnen het college.

      Het heeft wel de schijn van vriendjespolitiek. Wat overigens wel meer voorkomt binnen dit huidige college.

      Kijk oa naar de indirecte zakelijke belangen van een politicus en een bouwonderneming.

  5. De Remco Duijnker werkt ook bij de omgevingsdienst NH als toezichthouder en heeft ons flink bedonderd met geluidsonderzoeken . Hij is niet vies van leugens. Deze man hoort geen wethouder te worden. Iemand die met leugens zijn geld verdiend is er niet voor de burger.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button