Den Helder Suns sturen Weert naar huis in knotsgekke wedstrijd

Den Helder – De Suns hadden zaterdagavond, in een wedstrijd die alles had, twee verlengingen nodig om de bezoekers uit Weert puntloos naar huis te sturen. Na 72-72, 87-87 waren het bezoekers die aan het kortste eind trokken. De lange reis naar Limburg werd ingezet met een 98-97 verlies op zak.

Het eerste kwart was voor Sam Huurman, die met maar liefst drie spetterende dunks en een aansluitende driepunter negen punten van de twaalf voor de Suns liet noteren. De overige drie staan op naam van Nick Thran. Toch weet BAL uit Weert na de enerverende start bij 14-16 de leiding over te nemen. Door driepunters van Mickey Kolhorn en Nino Gorissen eindigt het eerste kwart met minimale voorsprong voor de Suns. (22-21).

De tweede tien minuten weten de Suns daadwerkelijk afstand te nemen van de uitdager. De rust wordt bereikt 49-37 en vooralsnog lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Niets is minder waar, want het collectief uit Weert weet niet van opgeven. Na drie keer tien minuten basketballen is het verschil tussen beide ploegen nog vier punten: 58-54.

Alle hens aan dek
In het laatste kwart komt Weert bij 60-60 langszij door een driepunter van Jef de Vries. Als Weert na vier minuten op vijf punten komt (64-69) is het alle hens aan dek voor de Helderse basketballers. Met de nodig inspanning lukt het, als Gorsissen twee vrije worpen benut, om op gelijke hoogte te komen: 72-72. Er is dan nog 56 seconden te spelen. Als Christopher Hudson namens de bezoekers verzuimt op te scoren en bovendien kort hierna een fout maakt op Sam van Oostrum is het aan laatstgenoemde om de overwinning binnen te slepen. Met nog 0.08 seconden te gaan en twee vrij worpen in het verschiet, lijkt het een formaliteit. Echter de druk en spanning is bij van Oostrum dusdanig hoog dat beide worpen worden gemist en dat er verlengd moet worden in Sporthal Sportlaan.

In de verlenging lijkt het stuivertje te vallen naar de kant van Weert. Met nog ruim 1 minuut staat het 77-83, maar Ben Kovac en Stan van den Elzen zorgen voor aansluiting. (84-86) Na een fout op Hudson, die een (1) vrij worp weet te benutten, is de rebound voor de Suns. Het is Nick Thran die met een onmogelijke driepunter in de buzzer er een tweede verlening uit weet te slepen.

In de tweede verlenging is het van den Elzen die de score opent en de leiding neemt namens de Suns. De Suns geven dat dan ook niet meer uit handen, derhalve kent de wedstrijd een bijzonder spannend einde en blijft het tot de slotseconden spannend. De laatste minuut gaat in bij 98-94, wat rest is drie benutte vrije worpen door Hudson voor BAL, wat niet genoeg is voor een derde verlenging. De Suns schrijven hun derde overwinning bij van dit seizoen.