Cultuur/NatuurHollands Kroon

Hoge bomen zorgen voor overlast in Hippolytushoef

Advertentie:

Hippolytushoef – Het formaat van de rij bomen achter de velden van VV Succes zorgt voor overlast bij de omwonenden. Bewoners van de Belt in Hippolytushoef klaagden jaren geleden voor het eerst dat de bomen te groot zijn geworden en dat dit zorgt voor een gebrek aan zonlicht. Ondanks meerdere verzoeken aan de gemeente is er nog niks gebeurd. Nu zoeken zij een oplossing via de gemeenteraad.

De tuin van Kees Mol grenst aan de bomenrij. In zijn tuin liggen wel eens takken en bladeren, maar dat is het probleem niet: “Bladeren kun je opruimen. Dat hoort er gewoon bij. Alleen nu zitten we driekwart van het jaar in het donker, omdat die bomen zo enorm gegroeid zijn. Ze hoeven van ons absoluut niet weg, maar we vragen gewoon dat ze flink gesnoeid worden.” De bomen zijn ongeveer twintig jaar geleden geplant en volgens de buurtbewoners nu simpelweg te groot geworden.

Eerdere verzoeken bij de gemeente om iets te doen aan de ‘wildgroei’ leidde tot niks: “We hebben het geprobeerd, maar tot op heden krijgen we steeds nul op het rekest. We hebben zelfs handtekeningen verzameld. De buurman heeft ook een melding gemaakt via de Fixi app. Uiteindelijk is er wel verderop iets gesnoeid, maar meer dan een paar takjes mocht er niet af. We zijn erg bang dat er niks gaat gebeuren. Tot ver in het voorjaar is het gewoon hartstikke donker hier.”

Om toch iets gedaan te krijgen waren Mol en één van de andere buren op dinsdag 13 december bij het raadscafé van de gemeenteraad van Hollands Kroon. Daar hebben zij hun probleem aan de volksvertegenwoordigers voorgelegd. “Dat gaf goede hoop”, zegt Mol. “Ze leken ons te begrijpen en een aantal zeiden dat ze er ook iets mee gingen doen. We hopen dat we er op deze manier wel iets gedaan kan worden.”

Reactie gemeente
De gemeente Hollands Kroon geeft in een reactie aan dat er deze zomer reeds overhangende takken bij de Firma Kaan zijn verwijderd. Komende winter gaat de gemeente ook aan de slag: “De singel evenwijdig aan de Belt wordt rond februari, maart 2023 gesnoeid. Hierbij worden de Elzen teruggezet en enkele bomen verwijderd. Het is ook de bedoeling om de singel evenwijdig aan de Mekkenstuinweg deze winter te snoeien, maar eerst moet er nog overleg plaatsvinden de voetbalvereniging en de aangrenzende bewoners over de snoeiwijze. Het is de bedoeling dat dit overleg begin 2023 gaat plaatsvinden.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button