Uitgaan

Steltlopers spotten tijdens excursie op Balgzand

Advertentie:

Den Helder – De hele winter door is het druk met grote groepen vogels op Balgzand, het westelijk deel van het Waddengebied. Gidsen van Landschap Noord-Holland zullen natuurliefhebbers tijdens een fietsexcursie op zaterdag 4 november op de verschillende vogelsoorten wijzen.

Ook deze maanden zitten er heel veel vogels op het wad bij Balgzand. Ze vinden er een overvloed aan voedsel als het laag water is. Hun lange poten komen goed van pas in deze natte omgeving. Veel van de vogels die hier leven hebben relatief lange poten en worden daarom aangeduid met de naam ‘steltloper’. Tijdens de excursie kunnen deelnemers zowel de kleine steltlopers als kanoet- en bonte strandloper verwachten. Grote soorten zijn wulp en scholekster. Ook zijn er allerlei soorten eenden te vinden en misschien een roofvogel op zoek naar een prooi.

Om deze belangrijke rustplaats voor trekvogels te behouden is Balgzand doorgaans niet toegankelijk voor publiek, maar tijdens deze excursie gaan de deelnemers samen met een gids toch een bezoek brengen. Er is een telescoop beschikbaar, zodat de vogels nog beter gezien kunnen worden.

Fiets
Er wordt binnendijks gefietst van het Kuitje naar de schor. Bij het vertrekpunt zijn leenfietsen aanwezig. De fietstocht heen en terug is ongeveer vijf kilometer. Onderweg wordt gestopt bij een uitkijkpunt, boven op de dijk. Dat punt biedt een mooi uitzicht over de uitgestrekte Waddenzee en de kwelder van de Kooyhoekschor.

De excursie vindt zaterdag 4 november van 10:00 tot 12:30 uur plaats. Informatiepunt ’t Kuitje aan Oostoeverweg 80 in Den Helder vormt het vertrekpunt. Mensen met een verrekijker, wordt verzocht deze mee te nemen. Deze excursie is geschikt voor vogelliefhebbers van twaalf jaar en ouder. Bij voorkeur reserveren; ter plekke aansluiten is mogelijk maar dan contant en graag gepast betalen. Meer informatie en het aanmeldformulier is te vinden op www.gaatumee.nl.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button