Den HelderHollands Kroon

Petitie voor fietsbrug ook in Den Helder gearriveerd

Advertentie:

Den Helder – Na collega GroenLinks wethouder Lilian Peters uit Hollands Kroon ontving ook Tessa Augustijn uit Den Helder maandagmiddag de petitie voor een fietsbrug over het Noordhollandsch Kanaal. Lizeth de Graaf verzamelde 600 handtekeningen van mensen uit Breezand en Julianadorp. Volgens Augustijn is de provincie al bezig met het verkennen van de mogelijkheden.

De fietsbrug zou voor inwoners uit beide gemeenten uitkomst kunnen bieden. Volgens initiatiefnemer De Graaf is het belangrijk dat het plan bij beide gemeenten onder de aandacht wordt gebracht. Medio november vertelde ze wethouder Lilian Peters nog waarom het belangrijk is dat de brug er komt: Na 19.00 vaart het pondje niet meer en is iedereen genoodzaakt om te rijden. De Graaf wordt hierin ondersteund door gemeenteraadslid Arnold Philipsen (SHK) uit Hollands Kroon. Peters gaf aan het plan mee te nemen in overleg met de provincie, maar benadrukte dat het een lange adem zal vereisen.

In Den Helder is er in ieder geval vanuit D66 steun voor het plan. Raadslid Hans Verhoef was dan ook aanwezig bij het overdragen van de 600 handtekeningen. Zijn voorganger, Frans Klut, heeft volgens Verhoef jaren geleden als verkennend gekeken naar het plan van De Graaf. Zij zet zich er inmiddels ook al jaren voor in. Volgens Verhoef is connectie over het kanaal ter hoogte van Julianadorp steeds belangrijker geworden. Zowel Julianadorp als Breezand groeit. Inmiddels is de verbinding een belangrijke verkeersader geworden, maar wel één die na 19.00 uur ’s avonds ophoudt te bestaan.

In gesprek met de provincie
De Helderse wethouder Tessa Augustijn vindt het ook een goed idee: “Het is duidelijk dat deze wens leeft onder de inwoners. Inmiddels heb ik ook contact gehad met Lilian Peters hierover. We willen het samen op korte termijn bestuurlijk oppakken richting de provincie.” Wanneer er precies duidelijkheid is over de mogelijkheid van een fietsbrug of alternatieve optie is nog niet bekend. Wel heeft Den Helder maandelijks ambtelijk overleg met de provincie. Daarin staat verbinding op de plek van de pond ook ter discussie. Voor het project ‘doorfietsroutes’ werkt de provincie al samen met de gemeenten uit de regio. Het pondje is eigenlijk het ene grote knelpunt en daarvan zijn beide overheden zich bewust.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button