Den HelderPolitiek

Unaniem steun voor motie over bijzondere status Molukse marinegraven

Den Helder – De voltallige gemeenteraad diende maandagavond een motie in waarmee het college werd opgedragen de graven van de eerste generatie Molukse marinemannen in Den Helder een bijzondere status te verlenen, de grafkosten over te nemen en een gedenkteken plaatsen.

De motie voor de Molukse gemeenschap werd in eerste instantie aangekondigd door Behoorlijk Bestuur. De gehele raad sloot vervolgens aan. De aanleiding voor de motie was een interview met Rob Picauly in het Noordhollands Dagblad. Daarin zei hij dat de burgemeester het leed van de Molukse gemeenschap nooit officieel erkend heeft.

“Als raad spreken we via deze weg onze steun uit aan de Molukse gemeenschap in Den Helder. Laten we in navolging van twintig andere steden op deze manier het leed dat hen is aangedaan erkennen”, aldus Sjoerd Oudijk van Behoorlijk Bestuur. Burgemeester Jan de Boer reageerde op de motie door te zeggen dat hij al langer met de gemeenschap in gesprek is over het plaatsen van een gedenkteken. De overname van de grafkosten vraagt wat regelwerk, omdat dit momenteel nergens in een verordening geregeld is. Hij kondigde aan te zullen werken aan de uitvoering van de motie.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button