Politiek

GroenLinks helpt college WMO-zorg te verbeteren

Advertentie:

Den Helder – Een amendement van GroenLinks dat maandagavond unaniem werd aangenomen maakt de WMO-zorg in Den Helder toegankelijker. Om precies te zijn hoeven inwoners dankzij het amendement aan minder voorwaarden te voldoen om in aanmerking te komen voor beschermd wonen. Het college is blij met het goede werk van de fractie GroenLinks. “Het amendement is een verbetering van de WMO-verordening die voorligt”, zei wethouder Pieter Kos tijdens de behandeling van de verordening en het amendement in de raad.

Een wijziging van de verordeningsbepaling beschermd wonen was noodzakelijk, omdat in de huidige bepaling een psychiatrische diagnose wordt vereist, wat volgens het college een “onbillijke inperking van de doelgroep” is. Echter, volgens GroenLinks was de voorgestelde wijziging nog steeds te veeleisend. Fractievoorzitter Marije Boessenkool stelde dat bij het collegevoorstel inwoners er heel slecht aan toe moeten zijn, willen ze in aanmerking komen voor beschermd wonen. Zo slecht dat ze al gedwongen opgenomen zouden moeten worden. “Dan is er sprake van een dusdanig zware aandoening dat dit onder de zorgverzekeringswet valt, in plaats van de WMO”, aldus Boessenkool.

GroenLinks concludeerde dat de huidige verordening voor beschermd wonen te streng is, waardoor veel inwoners buiten de boot vallen. Het amendement zorgt ervoor dat cliënten niet aan alle eisen moeten voldoen, zoals nu het geval is, maar aan een aantal. Als tenminste drie van de negen genoemde voorwaarden van toepassing zijn op een cliënt, is dat volgens GroenLinks voldoende. Zowel de raad als het college was het daar mee eens. “U heeft volledig gelijk”, zei wethouder Kos, die de woordvoering voor afwezig portefeuillehouder De Vrij verrichtte.

De VVD wilde wel weten of het verbreden van de toegang tot beschermd wonen een financiële consequentie heeft en, zo ja, hoe die dan gedekt wordt. Wethouder Kos vertelde dat het amendement geen financiële consequentie heeft. “Het wordt nu precies zoals we hadden bedoeld.” Dat de verordening daar eerder niet aan voldeed, is een fout van het college, erkent Kos. Hij bedankte GroenLinks daarom voor het indienen van het amendement, dat unaniem werd aangenomen.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button