Den Helder

Belangenvereniging Julianadorp bang voor geluidsoverlast aan buitenrand van Willem-Alexanderhof

Advertentie:

Julianadorp – De Belangenvereniging Julianadorp (BVJ) heeft het college van de gemeente Den Helder vragen gesteld over een verhoogde geluidsdruk tegen de gevels van woningen aan de buitenrand van de nieuwe woonwijk Willem-Alexanderhof. Bij 62 woningen overschrijdt het geluid de toelaatbare geluidsbelasting van 48 decibel. Het college heeft besloten de overschrijding toe te staan en de belangenvereniging maakt zich zorgen over de kwaliteit van wonen van nieuwe bewoners in de wijk.

Op de Zuiderhaaks bedraagt de toetsingswaarde ter plaatse van de gevels van de nieuw te bouwen woningen ten hoogste 54 decibel. Daarmee wordt de maximaal toelaatbare geluidsbelasting van 48 decibel dus overschreden. Er is door de gemeente wel onderzoek gedaan naar maatregelen die de geluidshinder kunnen beperken, maar geen daarvan blijken voldoende oplossing te bieden. Dit betekent volgens de gemeente dat er ter plaatse van wellicht geluiddempende ventilatievoorzieningen en akoestische beglazing toegepast moet worden, zo staat in het akoestisch onderzoek.

De BVJ stelde naar aanleiding van dat onderzoek vragen aan het college. Om te voorkomen dat nieuwe bewoners onaangenaam verrast worden door het extra geluid zou de belangenvereniging graag zien dat de gemeente de overschrijding actief communiceert en uitlegt wat een een aantal decibel concreet inhoudt. Een geluidstoename van 3 decibel betekent namelijk een verdubbeling van de geluidssterkte. Veel mensen weten dit niet en veel mensen zijn niet op de hoogte van de uitkomsten van het akoestisch onderzoek, aldus de BVJ.

Reactie college
In haar reactie stelt de college dat aan alle wet- en regelgeving wordt voldaan: “De wetgever heeft bepaald wat aanvaardbare en grenswaarden zijn, waarbij de gemeente in het geluidbeleid een toelichting geeft op hoe de gemeente geluidniveaus kwalificeert. Een hogere waarde is verleend op basis van de systematiek van de Wet geluidhinder en het gemeentelijk geluidbeleid.” Daarnaast stelt de gemeente toekomstige bewoners ook gerust: De maximale geluidshinder binnen mag maar 33 decibel bedragen: “De gevel moet dusdanig op geluid isoleren dat deze waarde gehaald wordt. Bij de vergunningverlening wordt dit aan te houden isolerende pakket vastgelegd. Dit isolerende pakket staat ook op de bouwtekeningen, waaraan de aannemers gehouden zijn.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button