Den HelderVideo

Beste idee van Julianadorp ten einde, gemeente vraagt om meer initiatieven (video)

Advertentie:

Julianadorp – De actie ‘Het beste idee van Julianadorp’ daagde leerlingen van het Junior College uit om mee te denken over de leefbaarheid van het dorp en creatieve oplossingen te bedenken om deze te verbeteren. Nu het laatste project officieel geopend is, een serie fitnesstoestellen op het terrein van de school, betekent dit een definitieve eindstreep onder dit initiatief. Echter, het fonds dat de projecten financiële steun bood is nog niet op en de gemeente hoopt op nieuwe burgerinitiatieven.

Wijkplatform Julianadorp startte de actie een aantal jaar geleden, maar liep door corona wat vertraging op. “Het idee is ontstaan om de jeugd te betrekken bij de vorming van het dorp”, vertelt Marcel Oosterbeek van het Wijkplatform. Jongeren van het Junior College werden gevraagd ideeën te bedenken voor een mooier dorp, waarvan de beste werden gekozen. Het project is gefinancierd door het Convenant Wijkaanpak Plus, wat tienduizend euro uittrok voor elk van de drie winnende initiatieven. Oosterbeek benoemt dat het vooruitzicht dat jongeren met een flinke zak geld, steun van de gemeente, en vooral een flinke dosis eigen inbreng extra werden gemotiveerd om echt wat neer te zetten. “We kregen al snel van de leerlingen te horen dat ze dit vaker hadden gedaan. Ze werken hard aan een mooi idee, en dat verdwijnt uiteindelijk onderin de la. Nu konden leerlingen niet alleen meedenken, maar ook echt mee doen.” Peter van Dam, schoolleider op het Junior College, voegt toe: “We doen wel eens fictieve projecten, maar in dit geval konden ze echt een idee uitwerken. Dan kom je met levensechte situaties ook echt tot leren”.

Het convenant is een samenwerking tussen de Woningstichting en de gemeente Den Helder, om burgerinitiatieven te helpen verwezenlijken. Iedereen kan een aanvraag voor subsidie indienen, zolang het de langetermijnbelangen van de wijk dient. “Je moet echt denken aan het verbeteren van de leefomgeving”, zegt Esther van der Plaat, manager wijkbeheer bij de Woningstichting. Samen met de gemeente en de Woningstichting wordt na indienen van de aanvraag gekeken wat er mogelijk is, en hoe bewoners kunnen worden ondersteund in de uitvoering. “Het is maatwerk en altijd even zoeken. Iedere aanvraag wordt kritisch bekeken, maar er wordt vooral gekeken hoe ze gehonoreerd kunnen worden.” Tot nog toe eindigt het fonds elk jaar in de plus. Nog niet elke inwoner weet het te vinden, en de gemeente en de Woningstichting hopen dat er in de toekomst meer voorstellen toegestuurd worden.

Doorstart
Met de plaatsing van de fitnesstoestellen is het project ‘Het beste idee van Juliandaorp’ afgedaan. Twee andere initiatieven gingen de toestellen voor, namelijk een waarschuwingssysteem dat bezoekers van het strand via een app waarschuwt voor het gevaar van muien tussen zandbanken, en een drive-in bioscoop waar bezoekers een zestal films konden bekijken.

Oosterbeek heeft veel tijd gestoken in het project naast zijn reguliere baan en is niet rouwig dat het project ten einde is. “Ik ben blij dat het afgerond is. We gaan nu even bezinnen en terugkijken wat er verbeterd kan worden. Wie weet doen we het nog eens, zeg nooit nooit.” Een klein sprankje hoop, dat bij Van Dam in goede smaak valt: “Ik probeerde al te vragen of er ook voor komend schooljaar weer geld beschikbaar was. Ik wil het project eigenlijk voor leerlingen in drie Havo en drie VWO weer organiseren”.

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button