Den HelderPolitiek

Coalitiepartijen staan open voor nieuwe wethouder, D66 voert gesprekken

Den Helder – Zoals het er nu naar uitziet zal het inmiddels zeskoppige wethoudersteam van de gemeente Den Helder weer worden hersteld naar de oorspronkelijke zeven. Na het vertrek van wethouder Chris de Koning is zijn partij D66 begonnen met het vinden van een juiste nieuwe kandidaat. De andere coalitiepartijen laten op hun beurt weten een nieuwe portefeuillehouder wel te zien zitten.

De portefeuille van De Koning is tijdelijk onderverdeeld over een aantal andere leden van het college. Zo neemt Michiel Wouters het Maritiem Cluster waar, is de Port of Den Helder nu bij Pieter Kos belegd en voert Tessa Augustijn de regie over Duurzaamheid en de Energietransitie. Petra Bais is verantwoordelijk geworden voor zaken met betrekking tot de Waddenzee. Met zeven wethouders (in totaal 6,2 fte) zat Den Helder precies aan de bovengrens van wat is toegestaan via de grondwet. Daarin staat namelijk dat het maximaal aantal wethouders 20 procent van het aantal raadsleden in een gemeente bedraagt.

Met het vertrek van De Koning komt het college van Den Helder uit op 5,4 fte, de burgemeester niet meegerekend. Er is daarmee wettelijk gezien dus weer ruimte voor één wethouder, die betaald krijgt voor 32 uur in de week. Uiteraard is het niet verplicht om die positie ook echt in te vullen: De enige wettelijke verplichting voor een gemeente is dat zij minimaal twee wethouders aanstelt. In de vorige raadsperiode had Den Helder ook zeven wethouders, waaronder Remco Duijnker van de Seniorenpartij. Via het coalitieakkoord is afgesproken dat hij vanaf maart 2024 de portefeuille van Michiel Wouters overneemt. Duijnker laat weten dat die afspraak nog steeds staat en dat er niks veranderd is nu De Koning is vertrokken. Hij sluit met andere woorden niet al eerder weer aan als wethouder.

D66 in gesprek met kandidaten
In plaats daarvan laat D66 weten dat zij reeds in gesprek is met verschillende kandidaten van binnen de partij. Stefan Milatz, de beoogde nieuwe fractievoorzitter na het vertrek van Jildau Meijer, verklaart dat er eigenlijk twee zaken tegelijk spelen: De zoektocht naar een nieuwe wethouder en het gesprek met de rest van de coalitie. Gevraagd naar hun standpunt laten de coalitiepartijen weten positief te kijken naar een nieuwe D66 wethouder. Er zijn vooralsnog geen partijen die zeggen dat het met zes wethouders ook wel lukt. De Stadspartij voegt toe dat het ook ligt aan de inschatting van de rest van het college, zij moeten immers nauw met elkaar samenwerken. Uiteraard is het de gemeenteraad die vervolgens kiest of zij een wethouder wel- of niet benoemen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button