Hollands KroonPolitiek

College Hollands Kroon zeer bezorgd over toekomst garnalenvisserij

Den Oever – Het college van Hollands Kroon is zeer bezorgd over de toekomst van de Wieringer garnalenvloot in Den Oever. Dat schrijft de gemeente op haar eigen website. 15 natuurorganisaties besloten deze week de door het Ministerie van LNV verleende gedoogbeschikking voor garnalenvissers aan te vechten. Terwijl daarmee juist net een perspectief werd geboden om verder te kunnen vissen. Minister Christianne van der Wal kondigde strengere regelgeving aan. Voor de vissers en gemeenschap kan dit grote gevolgen hebben.

Wethouder Robert Leever: “De vissers in Den Oever proberen sinds afgelopen december in sneltreinvaart aan de door het ministerie gestelde strengere stikstofeisen te voldoen. Dat wordt al een hele opgave om dat met bedrijven in negen maanden te kunnen regelen. De meeste schepen kunnen met een katalysator aan de eisen voldoen, sommigen moeten aan een nieuwe motor. Wie daarna niet voldoet krijgt geen vergunning. Deze week werd zelfs de subsidieregeling ervoor opengesteld, al gaat het nog altijd om hele grote investeringen.”

Hoewel er dus hard gewerkt werd ontstaat er nu een groot probleem: “Wie durft zulke investeringen nog te doen, als natuurorganisaties op hetzelfde moment ook in algemene zin de vergunningverlening aan garnalenvissers door het ministerie in twijfel trekken? Zij stellen dat de bodemberoerende garnalenvisserij schadelijk is voor de zeebodem in de Waddenzee vanwege slepende vistuigen. Daarover verschillen partijen van inzicht.” Volgens Leever zijn er oplossingen, die onder andere al zijn aangedragen vanuit de pulsvisserij. “In zulke technieken liggen in mijn ogen nog altijd kansen. Het is belangrijk dat het ministerie van LNV voor zulke verduurzaming het voortouw neemt en haar betrokkenheid bij de visserijsector intensiveert.”

Werkgelegenheid en culturele identiteit
Het college is bang voor de gevolgen van alle besluiten voor de werkgelegenheid en culturele identiteit van Den Oever: De visserij brengt de havenplaats ongeveer 350 banen. Wethouder Leever: “Dit is de betekenis in werkgelegenheid, maar die betekenis reikt natuurlijk veel verder. Het raakt de culturele identiteit van Wieringen en omstreken die zó verbonden is met de haven, visserij én de Waddenzee. We mogen niet toestaan dat de visserij naar de geschiedenis wordt verwezen.” Hoewel de Waddenzee belangrijk en bijzonder is moet volgens het college niet te snel geconcludeerd worden dat de visserij de enige invloed is. Voordat er overhaaste beslissingen worden gemaakt moet eerst zorgvuldig in kaart worden gebracht welke processen het natuurgebied allemaal beïnvloeden.

De gemeente Hollands Kroon geeft aan alle zeilen bij te zetten om de visserij te behouden, via haar ingangen bij de provincie, het Bestuurlijk Platform Visserij en de Vereniging van Waddenzeegemeenten. De gemeente pleit ervoor dat partijen op basis van een gedeelde wetenschappelijke basis samen gaan werken aan oplossingen. “Dit komt alleen maar goed als je elkaar in de ogen kijkt, in gesprek gaat en luistert”, besluit wethouder Leever. Op vrijdag 20 januari spreekt de gemeente met de vissers in de visafslag van Den Oever. Daarnaast spreekt de Nederlandse Vissersbond vanmiddag namens de PO’s met natuurorganisaties en met het ministerie van LNV over de ontstane situatie.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button