Hollands Kroon

Dorpsraad Kreileroord hoopt op 50 nieuwe woningen: “Nu net niet genoeg voor een voetbalelftal”

Advertentie:

Kreileroord – Het raadscafé streek donderdagavond neer in Kreileroord. Onder andere aanwezig was de dorpsraad van het kleinste dorp in de Wieringermeer. Waar woningbouw op andere plekken nog wel eens leidt tot bezwaren van omwonenden lijken de bewoners van Kreileroord juist te staan springen om nieuwe aanwas: Het verenigingsleven kan wel een boost gebruiken.

In Kreileroord staan ongeveer 250 woningen en wonen nog geen 600 mensen. Daardoor is het lastig om allerlei dingen te organiseren. Toch is het verenigingsleven nog best actief. Het zit dan wel allemaal in één gebouw, maar dat wordt goed gebruikt. Tijdens de bijeenkomst van het raadscafé, een door de gemeente georganiseerde avond voor bewoners om met de gemeenteraad in gesprek te raken, is het een komen en gaan van mensen van de biljartclub en de sportvereniging. Het is niet voor niets dat Hollands Kroon haar eerste gemeentelijke omgevingsplan maakt voor Kreileroord: Men kent elkaar en is betrokken.

Ramon van Tuijl van het bestuur van de dorpsraad woont al zijn hele leven in Kreileroord en is op veel plekken actief als vrijwilliger. Volgens hem en zijn mede bestuursleden zou een impuls met nieuwe bewoners het dorp goed doen: “We hebben mensen nodig voor het verenigingsleven. Je vist als het ware in een te kleine vijver nu. Je komt overal net te kort.” Zo ook bij de voetbalvereniging, vertelt secretaris Henk Hotting: “We hebben al jaren een man of tien, net niet genoeg voor een volwaardig voetbalelftal.”

Volgens Van Tuijl is duidelijk wat het dorp nodig heeft: Woningbouw. “Er mag best twintig procent bij, ongeveer vijftig huizen. Er is al een bestemmingsplan en de grond is in handen van de gemeente.” Jongeren trekken nu noodgedwongen weg uit het dorp, omdat er weinig huizen beschikbaar komen. Ook de dochter van Van Tuijl heeft Kreileroord inmiddels noodgedwongen verlaten, ondanks dat ze graag had willen blijven. Daarmee verliest het verenigingsleven weer een betrokken inwoner. De genoemde woningbouw is volgens de heren echt noodzakelijk. Aanwezige raadsleden knikken vooral instemmend.

Arbeidsmigranten
Tegenover het verlies van betrokken jeugd omdat het dorp gewoonweg vol is staat dat er meerdere woningen worden verhuurd aan arbeidsmigranten, die nuttig werk doen, maar vaak helemaal niet participeren in de lokale samenleving. Van Tuijl en Hotting zouden graag zien dat de gemeente beter handhaaft op illegale situatie, die volgens de dorpsbewoners wel degelijk voorkomen, vrij opzichtig zelfs. Wat betreft buitenlandse medewerkers die naar het dorp komen om daar permanent te wonen ziet de dorpsraad wel een positieve verandering: Ze doen veelal mee aan alle activiteiten en hebben ook vaak jonge kinderen. Daardoor verloopt de integratie goed.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button