Kop van Noord-Holland

Ondanks forse daling WW-uitkeringen groot tekort in schoonmaakpersoneel

Advertentie:

Kop van Noord-Holland – Het UWV meldt dat het aantal WW-uitkeringen in Noord-Holland Noord in 2022 met 25.5% is gedaald. Door deze daling is het aanbod van mensen voor werk (in onder andere de schoonmaakbranche) steeds kleiner.

De lage WW-stand is een indicatie van het geringe aanbod van kandidaten voor vacatures. Dat voelen ook werkgevers in de schoonmaakbranche. Net als in de rest van Nederland, is er in Noord-Holland Noord sprake van personeelstekorten in de schoonmaak. Het UWV zegt dat 6 op de 10 schoonmaakbedrijven hierdoor een belemmering in hun dienstverlening ervaart.

Ook het verloop van schoonmaakmedewerkers is groot. Vooral beginnende schoonmakers vertrekken weer. Om het tekort aan personeel op te kunnen vangen met nieuwe medewerkers is bij werkgevers de druk hoog. Vaak worden gaten in het rooster opgevuld met medewerkers die het schoonmaakwerk als bijbaan hebben. Ook is de beroepsgroep van schoonmakers sterk aan het vergrijzen. Inmiddels is één op de drie schoonmakers 55 jaar of ouder.

Zowel de reguliere als gespecialiseerde schoonmaak is gezien de krappe arbeidsmarkt zeer kansrijk voor werkzoekenden. Het werken kenmerkt zich doordat veel mensen zonder werkervaring of voorkennis instappen op de arbeidsmarkt: meer dan 55% heeft geen startkwalificatie. Het is namelijk goed mogelijk om zonder opleiding te beginnen als schoonmaker. Binnen de schoonmaakbranche zijn er verschillende ontwikkel- en doorstroommogelijkheden. Dit kan bijvoorbeeld door het takenpakket uit te breiden of aanvullende opleidingen te volgen richting specialistische of leidinggevende functies.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button