
Den Helder – SP afdelingsvoorzitter Peter Dirks heeft op vrijdagmorgen een ‘zwartboek’ gepresenteerd aan de Woningstichting. De partij is de afgelopen tijd in gesprek gegaan met huurders van de woningcorporatie en mensen die nog opzoek zijn naar een woning en komt tot de conclusie dat het toekenningsbeleid discriminerend is: Mensen met een betaalde baan krijgen zoveel voorrang dat de wachttijden voor gepensioneerden en mensen met een uitkering buitenproportioneel lang zijn geworden.
In het document staan geanonimiseerde verhalen van elf bewoners van Den Helder. De SP heeft hen gevraagd naar hun ervaringen met het vinden van een woning. Zo vertelt Sophie dat ze al sinds 2014 staat ingeschreven, maar nog steeds geen woning toegewezen heeft gekregen. Daarom woont ze nu samen met haar dochter al jaren in de woning van haar ex-partner. Dat zorgt voor ongemakkelijke en onprettige situaties. Veel van de personen die de SP heeft gesproken hebben een Wajong uitkering en staan al sinds hun 18e ingeschreven voor een huurwoning. Sommige hebben nog geen huis en anderen willen weg door problemen met hun huidige huis van de Woningstichting. Zo spreken mensen over schimmelvorming en slechte isolatie.
Bijzonder is dat de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning in Den Helder volgens onderzoek van de NOS gemiddeld twee jaar is. Toen Regio Noordkop in december een artikel plaatste over het aangekondigde onderzoek van de SP regende het reacties met mensen die een stuk langer moesten wachten. Echter, er waren ook reacties van mensen die heel tevreden waren over de wachttijd. Binnen een paar maanden konden zij zo bij de Woningstichting terecht, zelfs als ze van buiten Den Helder kwamen.
Discriminatie voor mensen met een uitkering
Uit het rapport van de SP blijkt dat dit vooral te maken heeft met de vraag of iemand betaald werk doet: “Woningzoekenden met een betaalde baan krijgen 3.000 extra punten als zij een woning zoeken. Mensen zonder betaalde baan moeten hun punten verdienen door zich in te schrijven als woningzoekende. Ze krijgen dan 1 punt per dag dat ze ingeschreven staan. Hierdoor staan mensen zonder betaalde baan dus jaren en jaren op achterstand in vergelijking met mensen met een betaalde baan.” Ter vergelijking: Wanneer iemand al 15 jaar in de Noordkop woont ontvangt hij of zij 1.500 extra punten. Iemand uit de andere kant van het land met een jaarcontract van minimaal 20 uur in de week start dus met het dubbele aantal punten van iemand met een arbeidsongeschiktheidsuitkering die al zijn hele leven in Den Helder woont.
Volgens de SP is dit een vorm van discriminatie. Niet alleen op basis van inkomen, maar ook omdat het bij mensen met een uitkering veelal gaat om mensen met een beperking of chronische ziekte. De SP hekelt daarbij de reactie van de Woningstichting op de problemen die dit beleid veroorzaakt: “Meerdere respondenten geven aan dat Woningstichting zegt dat ze minimaal 20 uur in de week moeten gaan werken. Dan wordt er dus volkomen voorbijgegaan aan de reden waarom mensen een Wajong uitkering krijgen.” Deze is immers voor mensen die niet kunnen werken. De SP merkte uit de gesprekken tevens dat mensen daarom noodgedwongen naar buurgemeenten verhuizen, waar het beleid minder onderscheid maakt tussen mensen met- en zonder baan.
Vervolg
De Woningstichting heeft nog niet inhoudelijk gereageerd op het rapport. Ze hebben het dan ook pas vrijdagmorgen ontvangen. Volgens SP’er Ton Schuitemaker was de bijeenkomst positief en was de reactie van directeur Robbert Waltmann begripvol. Enkele respondenten uit het onderzoek waren mee naar het overhandigmoment. Zij voelden zich gehoord. Normaliter kwamen zij niet verder dan de receptie. Er wordt een afspraak gemaakt om het vervolg te bespreken. Daarnaast is het stuk naar de raad en het college gestuurd en hoopt de SP dat er ook politiek zal worden gekeken naar de situatie. De SP is op dit moment zelf niet vertegenwoordigd in de gemeenteraad.
Afgaande op verhalen over ervaringen die mensen opdoen met woningbouwverenigingen elders in het land, mogen we niet klagen over Woningstichting Den Helder, die een redelijk nette instantie kan worden genoemd. Maar feit is dat het een vorm van (economische) discriminatie betreft om mensen die een baan hebben meer punten toe te kennen dan degenen die geen betaald werk verrichten. Heeft bijvoorbeeld iemand die twintig uur betaald werk doet, meer waarde voor de gemeenschap dan iemand die twintig uur vrijwilligerswerk verricht? Toch zal die laatste niet in aanmerking komen voor die fel begeerde 3000 punten extra.
Goede zaak dat de SP dit aan de kaak stelt. Of het zin heeft, is de vraag, maar ik mag aannemen dat de heer Waltmann zich zal opstellen als een verstandig mens, die beseft dat het zijn taak is als bestuurder van een lokale woningstichting om de belangen van de eigen inwoners te dienen. En ook de belangen, of misschien zelfs vooral, gezien de sociale achtergrond van de woningbouwvereniging, de huurders met een minder gevulde portemonnee omdat ze op een uitkering zijn aangewezen.
Zoals gezegd, de heer Waltmann is vast een verstandig mens, die zich niet verliest in het opzetten van prestigieuze projecten en het idee dat hij de stad Den Helder van de ondergang moet redden door er veel (huur)geld in te pompen, dat eigenlijk de huurders ten goede zou moeten komen, maar die weet waarvoor hij staat: het behartigen van de belangen van de sociale huurder, dus ook die met een uitkering…..
Het laatste zal ik maar zien als puur sarcasme. Policy Woningstichting v.w.b. sociaal huurbeleid, Den Helder vergrijst, veel ouderen en die gaan dood en dan komen er vanzelf woningen vrij. Probleem opgelost, alleen het duurt even.
Deze vorm van discriminatie door WS is inderdaad aan de orde . Stond zelf 5 jaar ingeschreven zonder ooit een keer in aanmerking te komen voor een woning .Bij navraag werd mij door WS verteld dat ik niet genoeg punten had . Tja geen werk dus onderop de lijst.Daarna ingeschreven bij WS Anna Paulowna en binnen 6 weken een leuk appartement . Bij komend voordeel : Hollands Kroon is veel socialer voor zijn inwoners met een uitkering dan de ambtenaren van het sociaal domein in Den Helder.