Den HelderSportVideo

Sportgala keert terug na twee jaar gemis, extra veel prijzen voor Helderse sporters (video)

Advertentie:

Den Helder – Het jaarlijkse Sportgala trad na twee jaar absentie tijdens de coronapandemie weer ten tonele in de Variopoolzaal van theater De Kampanje. Zowel professionele als amateursporters werden tijdens het gala voor het behalen van een unieke sportieve prestatie in het zonnetje gezet. Wethouder Camara, die onder andere sport in zijn portefeuille heeft, feliciteerde de deelnemers namens de gemeente.

Nadat corona twee jaar lang roet in het eten gooide keerde het sportgala groter terug dan voorheen. De twee gemiste jaargangen werden samengevoegd, waardoor een groot scala aan Helderse sporters het podium in theater De Kampanje mochten betreden. Team Sportservice organiseerde de avond, in samenwerking met de gemeente Den Helder, de Sportfederatie, en de Helderse Courant. Zowel professionele- als amateursporters konden door familie en vrienden worden aangemeld voor een gemeentelijke sportpenning naar aanleiding van een unieke sportieve prestatie. Daarnaast werden genomineerde sporters die een titel hebben behaalt op een NOC*NSF toernooi tot winnaars verkozen in de categorieën sportman en -vrouw van het jaar, sportteam van het jaar, en aanstormend talent. Ook werd een oeuvreprijs uitgereikt voor een Nieuwedieper die een uitzonderlijke ondersteunende rol voor de Helderse sport heeft vervuld.

Voor wethouder Camara was dit het eerste sportgala van zijn politieke carrière, en een die hij niet snel zal vergeten: “Het was erg mooi om te zien hoe trots de sporters waren op hun prestaties. Ik kijk terug op een geslaagde avond”. De wethouder presenteerde de prijzen namens de gemeente. Camara benoemde tijdens de ceremonie het belang van sport voor zowel de mentale als fysieke gezondheid van de inwoners van de regio. “We hebben in Den Helder te maken met bewegingsarmoede, wat ook een landelijk probleem is. Wanneer we sport goed voor het voetlicht brengen, bijvoorbeeld met een sportgala, motiveert het anderen om ook te gaan sporten.”

Veel prijzen en groeiende ambities
De prijs voor aanstormend talent ging naar paralympisch zwemmer Christoph Smit. Bij de junioren wist Smit al meerdere NK’s te winnen, en bij de senioren veroverde hij winst op de 50 meter rugslag. De prijs voor het sportteam van het jaar ging naar Voltigevereniging Den Helder, zij werden Nederlands kampioen ondanks een serie tegenslagen. De titel sportman van het jaar werd gewonnen door Djoao Lobles. De viervoudig Nederlands kampioen op de 800 meter hardlopen was blij met zijn prijs, maar van een jubelstemming was nog geen sprake: “Ik ben er tevreden mee, maar het kan natuurlijk altijd beter”. De titel van sportvrouw van het jaar ging, niet geheel onverwacht, naar Jorina Baars. Met vier Nederlandse, vier Europese, en tien wereldtitels doet de kickbokster haar kersverse titel eer aan. “Ik ben al een keer Jutter van het jaar geweest, en nu dit”, lacht Baars. “Tussendoor heb ik nog wat sportpenningen binnengehaald, en dit is toch wel een kroon op mijn werk.”

Wethouder Camara zal de komende tijd niet stilzitten. De wethouder heeft een serie aan plannen om sporten in de gemeente te stimuleren, zowel voor profs als voor de gelegenheidssporter. De wethouder wil onder andere een topsportfonds ontwikkelen, om topatleten te ondersteunen in hun traject. “Topsporters inspireren breedtesporters. Door topsporters te ondersteunen, hopen we anderen aan te moedigen.” Daarnaast wil Camara een intensievere samenwerking met verenigingen, om zo de behoeften van deze verenigingen in kaart te brengen en te onderzoeken hoe zij succesvol de toekomst tegemoet kunnen zodat het sportaanbod onder de inwoners behouden kan blijven, of zelfs kan groeien.

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button