TexelUitgaan

Proefjesochtend met Wetenschappers in Bibliotheek

Advertentie:

Den Burg – De Natuurvereniging IVN Texel heeft in de bibliotheek, aan de Drijverstraat 7, in de ochtend van woensdag 19 februari, van 10.30 tot 12.00 uur een activiteit georganiseerd die te maken heeft met zeeonderzoeken. Het is een gratis activiteit voor de basisschooljeugd onder de naam IVN StrunerKids, waar twintig kinderen aan mee konden doen.

De wetenschappers van het NIOZ (Koninklijk Instituut voor Zeeonderzoek), van de afdeling bio-geo-chemie, kwamen langs met experimenten, waar de kinderen aan deel konden nemen. Zo was er een experiment, waar de kinderen konden zien dat de zee steeds zuurder wordt. Dat deden ze door een beetje bevroren CO2 (koolstofdioxide), in het water te doen. Daar konden ze zien dat het geel van kleur werd en dat is het zuur. Ze deden dat met als doel te laten zien wat de gevolgen ervan zijn als de zee zuurder wordt. Zo kunnen kleine kalkdiertjes, zoals koralen of mosselen in een te zure zee niet overleven.

Onder de microscoop zagen ze hoe mini-waterbeestjes, van de Mokbaai, Slufter of de vijver er nou werkelijk uit zien. Ze konden ook zien uit welke kleuren de plantjes bestaan. Ze deden dat door middel van een koffiefilter, die ze eerst moesten knippen en vouwen, daarna moesten ze erop tekenen en half in het water zetten, zo konden ze zien uit welke kleuren één kleur is opgebouwd. Bij de activiteit konden de kinderen ook kijken naar oude zeebodems.

Een paar keer per jaar organiseert IVN StrunerKids een activiteit in de bieb in samenwerking met het NIOZ. Deze proefjes zijn vaker op scholen gedaan en met succes.
De Natuurvereniging IVN Texel, staat voor meer natuur en een beter milieu. Het is één van de 170 plaatselijke afdelingen van het IVN en richt zich specifiek op het eiland Texel. Zij organiseren excursies, die begeleid worden door de daarvoor opgeleide natuurgidsen. Het is ook voor diverse cursussen voor iedereen met interesse in de natuur en de eigen natuurlijke omgeving graag beter leert kennen. Er zijn activiteiten gericht op de eigen leden, de jeugd en geïnteresseerden. Dit alles met het doel meer mensen te betrekken bij de natuur en het milieu.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button