Hollands Kroon

Wieringer bakkers houden naam Jodekoeken

Wieringen – Davelaar heeft besloten de naam van zijn jodenkoeken te veranderen in Odekoeken. De reden van de verandering zou zijn dat de naam Jodenkoeken niet meer van deze tijd is. Hoe zit dat met de koeken op het voormalige eiland Wieringen, waar sinds mensenheugenis de zeer populaire Wieringer Jodekoeken worden gemaakt?

Rick Idema, die net kleinschalig de bakkerij van zijn ouders voortzet, ziet wel wat in het idee om de naam te veranderen in Noeverse koeken. “Ben je gelijk van alles af”, zegt Rick. Daarentegen ziet Edwin Bellis niets in een naamsverandering. “Ik sta voor de Wieringer Jodekoek. Wij zijn trots op onze koek en er is niets aanstootgevends aan.”

Op het voormalige eiland Wieringen worden al sinds mensenheugenis Wieringer Jodekoeken gebakken, die een geheel eigen samenstelling en smaak hebben. Toen Wieringen nog een ‘echt’ eiland was en vooral bevolkt door vissers en boeren, waren de koeken een vaste zondagse traktatie. Nog steeds zijn de koeken populair bij de Wieringers.

Ze zijn bruin van kleur, ongeveer twee keer zo groot als andere jodenkoeken, dikker, hebben een enigszins speculaas-achtige smaak en zijn vooral in het midden rijkelijk bestrooid met suiker. De koeken worden anno 2018 nog door twee bakkerijen op het voormalige eiland gebakken.

Toon meer

Cor Lont

Dit bericht is geplaatst door Cor Lont. Ik ben al vele jaren op vrijwillige basis werkzaam bij de omroep. Mijn taak is het schrijven van allerlei artikelen en het maken van korte videoreportages. Ik ben bereikbaar via cor@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. Ja is allemaal discriminatie toch?
    Straks wordt je uitgemaakt voor racist of fascist of PVV tokkie.
    De allochtonen bepalen hier de regels.
    Dat is toch al wel bekend zoals we weten.
    Met dank aan Rutte met ze omvolking vrienden!

Back to top button
%d bloggers liken dit: