Ingezonden

4 redenen waarom je liever glasvezel internet dan kabelinternet hebt

Denk je aan glasvezel internet, dan denk je waarschijnlijk aan razendsnel internet. De maximaal haalbare snelheden met glasvezel internet zijn dan ook veel hoger dan bij bijvoorbeeld kabelinternet, dat op zichzelf al een revolutie was ten opzichte van internet via de telefoonkabel destijds. Maar los van de hoge downloadsnelheid, zijn er zeker ook nog andere goede redenen te bedenken waarom je liever glasvezel internet dan kabelinternet zou willen hebben. We bespreken er vier in dit artikel. Doe de glasvezelcheck om te kijken of jij ook al een abonnement voor glasvezel internet kunt nemen voor jouw woning of bedrijfspand.

Beter stabiliteit

Op zich is kabelinternet redelijk stabiel, zeker in vergelijking met DSL-internet, dat zo’n beetje de tegenovergestelde reputatie heeft. Maar er is altijd baas boven baas. De bandbreedte van glasvezel internet is een stuk groter dan die van kabelinternet. Dat houdt in dat er veel meer voor nodig is om het netwerk te overbelasten. De kans is dus zeer klein dat je hinder gaat ondervinden van een haperende glasvezelverbinding door overbelasting van het netwerk. In plaats daarvan geniet je gewoon van een betrouwbare, stabiele verbinding.

Hogere uploadsnelheid

Uniek voor glasvezel internet is het feit dat de uploadsnelheid gelijk is aan de downloadsnelheid. Bij DSL-internet en kabelinternet ligt deze snelheid een stuk lager dan de downloadsnelheid, wat in de praktijk inhoudt dat het versturen van data een stuk minder snel gaat dat het ontvangen ervan. Dat kan best vervelend zijn als je grote bestanden moet versturen of online wilt gamen. Bij glasvezel internet is dit geen probleem, want daar gaat het verzenden van data even snel als het downloaden ervan.

Redelijkere prijzen

Als je aanbiedingen voor internetabonnementen vergelijkt, zal je opvallen dat er een gat zit in kosten tussen DSL-internet en kabelinternet, en dat de prijzen voor kabelinternet en glasvezel internet elkaar niet veel ontlopen. Dat heeft alles te maken met het feit dat er bij kabelinternet in feite sprake is van een monopolie: alleen de lokale kabelbeheerder biedt het aan, waardoor er geen concurrentie is en de prijzen opgeblazen zijn. Op de meeste plekken is het glasvezelnetwerk een open netwerk, waardoor er wél concurrentie op het netwerk kan zijn en de prijzen van glasvezel internet daardoor redelijker zijn.

Beter voor het milieu

De keuze voor glasvezel is ook een duurzame keuze. Onderzoek heeft aangetoond dat glasvezel in verhouding tot coax (de televisiekabel van kabelinternet) 60 procent minder energie verbruikt. Dat komt vooral om omdat er minder apparaten bij nodig zijn: er is weinig signaalverlies, dus er zijn veel minder versterkers bij nodig om het signaal alsnog op peil te houden. Daarnaast is het ook nog zo dat glasvezelkabels duurzamer zijn omdat ze minder vaak vervangen hoeven te worden dan coaxkabels en van beter recyclebaar materiaal gemaakt zijn.

Er zijn dus best een aantal punten te bedenken waarop glasvezel internet er beter uitkomt dan kabelinternet. Gezien het feit dat de kosten niet per se hoger hoeven te zijn of soms zelfs lager kunnen uitvallen, is het zeker de moeite waard om te overwegen de overstap te maken naar glasvezel internet als dat al mogelijk is op je adres.

Toon meer

Reclame Regio Noordkop

Bovenstaand bericht is aangeleverd aan Regio Noordkop en voor plaatsing is betaald. Regio Noordkop is niet verantwoordelijk voor aard en inhoud van het bericht. Vragen over bovenstaand of soortgelijke berichten? Mail naar hoofdredactie@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button