Hollands Kroon

Het woningbouwdilemma Hollands Kroon (deel 1)

Advertentie:

Anna Paulowna – Het is wooncrisis in Nederland. Er zijn momenteel ruim 300.000 woningen te kort en gelet op de bevolkingsgroei en gezinsverdunning moeten er voor 2030 volgens het kabinet ruim 900.000 nieuwe woningen worden bijgebouwd in Nederland. De bereikbaarheid qua huur en koop is daarbij ook van belang. Voor Noord-Holland, met de één na zwaarste woningbouwopgave, komt dat neer op 190.000 woningen bouwen binnen zeven jaar, met daarvan 7400 voor de Noordkop-gemeenten. Er zijn tegelijkertijd ook veel dilemma’s.

Hoe gemakkelijk is dit nu? Zo stelt de provinciale structuurvisie nog altijd dat er alleen binnen de zogenoemde ‘rode contour’ ofwel de directe bebouwde kom gebouwd mag worden. Voorts zijn er de alom bekende stikstofnormen, stijgende rente en worden juist de partijen die nog ‘betaalbare woningen’ kunnen en willen bouwen nog altijd als ‘melkkoe’ gezien door het kabinet, zodat ook hun slagkracht fors terugloopt.

Regio Noordkop sprak met Ben Broxterman, directeur bestuurder van Woningstichting Anna Paulowna, (WSAP) over de dillema’s waar volks huisvestend Nederland momenteel mee te maken heeft.

Rode contour
Zijn die 900.000 woningen voor 2030 realistisch? “Ja, dat is een serieus probleem. Ik denk dat als we nationaal 80% van die opgave weten te redden voor 2030, dat we het al heel goed doen. Zowel qua doorlooptijden van procedures, als de beschikbaarheid van bouwgronden is het gewoon lastig. Hollands Kroon is qua grondoppervlakte een grote gemeente, maar bijvoorbeeld de provincie vindt dat het overwegend binnenstedelijk opgelost moet worden.”

Is dat allemaal binnenstedelijk haalbaar? “Vanwege de grote aantallen zal dat dan effect hebben op de leefbaarheid van de dorpskernen, omdat je juist de vrije plekken die lucht geven aan een woonwijk dan gaat benutten voor woningbouw en parkeerplaatsen. Daarnaast is binnenstedelijk bouwen relatief duur zodat betaalbare woningen realiseren direct een stuk complexer wordt. En natuurlijk zijn daar ook meer bezwaren vanwege buren die zich in hun uitzicht of ruimte beperkt zien, dat zorg ook weer voor langere doorlooptijd.”

Betaalbaar
“Om het betaalbaar te houden en toch substantiële aantallen te bouwen zul je dan op die schaarse inbreilocaties wellicht ook de hoogte in moeten, waarbij het de vraag is of je dan je karakteristieke dorpsgezicht nog over gaat houden. En dat terwijl die rode contour uit de provinciale structuurvisie nu juist bedoeld is om het landelijk karakter te behouden.”

Hoe werkt dat met de regiodeals? “De provinciale taakstelling wordt verdeeld over diverse regiodeals. Er worden daarin afspraken gemaakt met elke gemeente en de gemeenten maken die weer met ons en projectontwikkelaars. Wij krijgen onze taakstelling als corporatie dus via de gemeente bij het maken van prestatieafspraken.”

Wat zijn de versnellingstafels? “Die moeten de smeerolie gaan vormen tussen verschillende overheden als plannen ergens door regelgeving of andere zaken vastlopen. Hoewel we dat niet nodig hopen te hebben is het wel een goed plan, want wij willen graag bouwen, maar hebben daarvoor wel locaties nodig.”

Financiële slagkracht
Is de financiële slagkracht van de corporaties nog voldoende na vele jaren verhuurdersheffing? “We hebben nu te maken met de ‘eenmalige huurverlaging’, die is voor ons qua effect veel minder dan de verhuurdersheffing, maar er spelen ook zaken als renteverhoging en het verplicht ‘om niet’ verduurzamen van woningen mee, dat is ook een flinke extra kostenpost.“

“Wij zijn volgend jaar voor ons bezit van 1400 woningen klaar met de buitenschil inpakken, daarna moeten we even afwachten wat de innovaties voor oplossingen gaan bieden om verder de installaties te verduurzamen. Voorheen konden we bij een besparingsvoordeel van zeg even 100 euro nog een deel, bijvoorbeeld 60 euro, mee laten betalen door de bewoner, maar dat mag nu niet meer van de rijksoverheid. Bij zonnepanelen, waar het een extra toevoeging aan de woning betreft, mag dat nog wel. Maar bijvoorbeeld de schil inpakken moet de corporatie helemaal zelf bekostigen, zonder dat je daar een huurverhoging voor mag berekenen.”

“We zijn een gezonde corporatie. Onze horizon is niet vijf jaar, maar vijftig jaar, maar installaties verduurzamen gaat wel van grote invloed zijn. Alles uitrusten met warmtepompen is ongelofelijk kostbaar, maar als we straks als het gas op is bijvoorbeeld overgaan naar waterstof en dat vergt een relatief kleine aanpassing, dan valt dat weer mee.”

Morgen: Het project Polderpark, al 16 jaar in de planning

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button