Cultuur/NatuurDen Helder

Zwerfvuil opruimen op Balgzand

Den Helder – Landschap Noord-Holland en Waddenvereniging Den Helder organiseren zaterdag 4 maart een actie om het zwerfvuil op de kust van Balgzand op te ruimen. Met het voorjaar in aantocht is het goed en noodzakelijk dit Waddengebied gebied klaar te maken voor de komst van de broedvogels.

Balgzand bij Den Helder is een belangrijke rust- en broedplaats voor vogels. Vanaf de Waddenzee spoelt er helaas veel plastic en andere rommel tussen de begroeiing van de schorren. Touwtjes, visserslijn, ballonnen of plastic zakken kunnen gevaarlijk zijn voor de broedende vogels. Ze raken erin verstrikt of zien het aan voor eten. In totaal moet er meer dan vijf kilometer dijk en schor opgeruimd worden.

De opruimactie is tegelijkertijd een soort verrassingstocht voor wat allemaal gevonden wordt op het strand. Landschap Noord-Holland vertelt dat het een gezellige en actieve buitendag wordt in een gebied dat doorgaans is afgesloten voor publiek. Zo kan tijdens het schoonmaken worden genoten van mooie vergezichten en de bijzondere sfeer van het wad.

Vertrekpunt
De opruimactie vindt zaterdag 4 maart van 09:00 tot 15:00 uur plaats. Natuurinformatiecentrum ’t Kuitje aan Oostoeverweg 80 in Den Helder vormt het vertrekpunt. Er wordt geadviseerd oude en warme (regen)kleding en laarzen aan te trekken. Voor opruimmateriaal, koffie, thee en soep wordt gezorgd. Aanwezigen moeten zelf hun lunchpakketje meenemen.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button