Den Helder

Aangepaste dienstverlening Oleahof vanwege het Coronavirus

Den Helder – Voor de families die in deze moeilijke tijd afscheid moeten nemen van een geliefde, is het nu extra zwaar. Helaas zijn er veel restricties waar Oleahof Uitvaartzorg, en uiteraard de families, zich aan moeten houden. Niet meer dan 30 personen op de uitvaartplechtigheid, om besmetting te voorkomen is er geen koffie en thee meer, geen persoonlijk contact, geen handen schudden en geen troostende arm.

Ook voor de uitvaartzorg is dit vreselijk. Zij willen er immers alles aan doen om het afscheid zo warm, waardig en gewenst mogelijk te organiseren. Ondanks dat het een hele uitdaging is op dit moment, doet Oleahof haar uiterste best om iedereen zo goed mogelijk bij te staan.

De overheid heeft vergaande maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Die zijn van grote invloed op de condoleancebezoeken en uitvaartplechtigheden. Samenkomen en samen met familie, vrienden en bekenden rouwen en met elkaar verlies delen, is nu niet mogelijk.

Bespreking van de uitvaart
Wanneer er een melding van overlijden is, zal Oleahof genoodzaakt zijn enkele vragen te stellen aan nabestaanden. Voor het bespreken van de uitvaart zal voornamelijk telefonisch contact onderhouden worden ter bescherming van iedereen zijn gezondheid. De bespreking zal telefonisch of op het uitvaartcentrum met alleen de opdrachtgever plaatsvinden. Proefdruk van de rouwkaart/advertentie wordt uitsluitend digitaal naar de opdrachtgever verstuurd. Vervolggesprekken met de nabestaanden zullen uitsluitend telefonisch plaatsvinden.

Wanneer overledenen worden overgebracht vanaf huis wordt verzocht alle nabestaanden aanwezig in het huis om 1,5 meter afstand van het zorgteam te nemen. Extra restricties zijn afhankelijk van de locatie van overlijden. Oleahof verzorgt geen overledene meer in aanwezigheid van de nabestaanden.

Bezoek aan de rouwkamer
Bij bezoek aan de rouwkamer worden maximaal vier personen (op uitnodiging van de familie) tegelijk in het uitvaartcentrum toegestaan. Tijdstip in overleg met familie en Oleahof Uitvaartzorg. Het gebruik van de 24-uurskamer is niet mogelijk, er worden geen condoleancekaartjes/-mappen neergelegd/gebruikt en er wordt geen horeca verstrekt. Ook verzorgt Oleahof geen thuisopbaring meer.

De kist kan worden gesloten door de nabestaanden zelf, zonder dat medewerkers van Oleahof aanwezig zijn of de kist kan door medewerkers van Oleahof gesloten worden, zonder aanwezigheid van nabestaanden.

Diensten
Branchebrede afspraken voor afscheidsdiensten vanaf dinsdag 17 maart:

  • Bij uitvaartplechtigheden in de Oleahof mogen niet meer dan 30 personen aanwezig zijn.
  • Van de aanwezigen wordt gevraagd minimaal 1,5 meter van elkaar afstand te nemen.
  • Opname van de dienst op een USB-stick is mogelijk met toestemming van de opdrachtgever
  • Ontvangst van nabestaanden vindt plaats in de ontvangstruimte van Oleahof Den Helder.
  • Alle diensten vinden plaats in de grote aula van Oleahof Den Helder.
  • Gezinskamer en koffiekamer zijn gesloten
  • Er worden geen condoleancekaartjes/-mappen neergelegd/gebruikt.
  • Er is geen gelegenheid tot nazit na de plechtigheid
  • Er wordt geen horeca verstrekt (ook geen koffie/thee/water)

Niets is waardevoller dan elkaar steun te betuigen, bijvoorbeeld door te omhelzen, bij het verlies van een dierbare. Door het coronavirus zijn maatregelen afgekondigd waardoor, ter bescherming van de gezondheid het sociale en fysieke contact tot het minimum wordt beperkt. Bij een rouwauto kan geen bijrijder meerijden en er worden geen volgauto’s meer geleverd. Oleahof wil mensen erop wijzen dat niet alleen Oleahof aandacht zal vragen voor de RIVM richtlijnen. Ook crematoria en begraafplaatsen zullen toezien op de naleving daarvan.

Vragen en antwoorden door het RIVM over het coronavirus en postmortale zorgverlening RIVM op: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/informatie-voor-professionals/postmortale_zorgverlening of op de  branchevereniging site: https://www.bgnu.nl/nieuws/

Toon meer

Jamie Verboon

Mijn naam is Jamie Verboon (20), ik was studente aan het Mediacollege in Amsterdam en liep enige tijd stage bij Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button