Hollands KroonVideo

Slachtoffers Joods Werkdorp herdacht met digitaal monument (video)

Adverentie

Slootdorp – Met een speciale website worden de 197 bewoners van het Joods Werkdorp herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gebracht. Op 20 maart 1941 werden ze door de Duitsers weggevoerd, de meeste van hen zijn in kampen doodgegaan. De site is vandaag, precies 80 jaar na de deportatie, online gegaan.

“Het is heel vaak gebeurd als ik een verhaal had gelezen, dat ik de zaak weg moest leggen en dan bij mezelf dacht ‘morgen verder'”, vertelt historisch onderzoeker Roel Wittink over de enorme klus die een jaar in beslag nam. “Ook als ik schreef, gebeurde dat regelmatig. Het beroert je enorm.”

Op de website zijn de levensverhalen te lezen en veel foto’s te vinden van de 197 vermoorde bewoners. Het project komt voort uit de plannen van Marieke Roos en Ina Hoogenbosch. Zij regelden dat er een nieuw monument met herdenkingsstenen kwam bij het Joods Werkdorp, midden in de polder tussen Wieringerwaard en Slootdorp. Door de coronacrisis is het gedenkteken nog niet onthuld. Dat komt nog.

De website is vanaf nu online. De initiatiefnemers hopen dat bezoekers de beschikbare informatie kunnen aanvullen over de slachtoffers. “Neem contact met op ons op en verbreed het verhaal dat wij als een mooi begin hebben neergezet”, legt Wittink uit. “Iemand is pas dood als hij niet meer wordt genoemd. Dus als hij breeduit wordt genoemd dan leeft hij, in ieder geval digitaal, verder.”

Toon meer

NH Nieuws

De bron van bovenstaand bericht is NHNieuws, de provinciale omroep voor Noord-Holland. Zij is mediapartner van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button