Maritiem

Waddenfonds start opkoopregeling garnalenvissers

Regio Noordkop – Het Waddenfonds reserveert tien miljoen euro voor het vrijwillig uit de markt nemen van vergunningen van garnalenvissers in het Waddengebied. Hierover hebben visserij- en natuurorganisaties en overheden in het Convenant Viswad afspraken gemaakt. Onderdeel van het convenant is dat 6,5 procent van de visserijgebieden in de Waddenzee vrijwillig gesloten wordt voor de garnalenvisserij.

Om te mogen vissen op garnalen in de Waddenzee heeft een visser een GK-vergunning nodig. Aan de vergunning is ook een motorvermogen gekoppeld. In totaal zijn er 89 van deze vergunningen in omloop. Van 1 tot 30 april kunnen vissers hun GK-vergunning aanbieden via een Tenderregeling Garnalenvisserij Waddenzee. Hun GK-vergunningen worden dan beëindigd. Het doel van de regeling is de druk van de garnalenvisserij in de Waddenzee te verminderen, zodat het bodemleven de kans krijgt zich te herstellen. Daarnaast moet het opkopen van vergunningen de resterende vissers meer perspectief bieden in de niet gesloten gebieden.

Hoofddoelstellingen
Vorig jaar stelde het Waddenfonds een gelijknamige opkoopregeling open. Die leidde toen niet tot het uitkopen van garnalenvissers. Inmiddels is er een nieuwe, verruimde regeling waarvan vissers met een GK-vergunning op vrijwillige basis gebruik kunnen maken. De Europese Commissie heeft groen licht gegeven voor de herziene regeling.

“De regeling sluit naadloos aan bij onze hoofddoelstellingen, aldus voorzitter Cees Loggen. We investeren in natuurontwikkeling en bescherming van de Waddenzee, dat is het belangrijkste, maar bieden de garnalensector ook een duurzamer perspectief op inkomsten.”

De tenderregeling gaat alleen door als er minimaal tien GK-vergunningen uit de markt worden genomen. Garnalenvissers kunnen vrijwillig hun vergunning aanbieden. Er worden niet meer dan dertig GK-vergunningen opgekocht. Per vergunning kan niet meer dan € 688.194,- subsidie worden toegekend en tevens kan er niet meer dan € 3.114,- per kilowatt (kW) worden aangevraagd.

Toon meer

Laura Konkelaar

Dit bericht is geplaatst door Laura Konkelaar. Zij is stagiair bij Regio Noordkop en volgt de opleiding mediaredactiemedewerker op het Mediacollege in Amsterdam. Laura richt zich tijdens haar stage op redactiewerk, filmen en editen. Ze is bereikbaar via laura@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

2 reacties

Back to top button
%d bloggers liken dit: