Den HelderPolitiek

Gemeenteraad Den Helder over uitbreiding toetskader terrasruimte: “Per locatie kijken wat mogelijk is”

Den Helder – Samen Actief heeft de gemeenteraad van Den Helder een aantal vragen gesteld over de wijziging van het toetsingkader voor permanente uitbreiding terrasruimte die sinds oktober 2022 van kracht is. De gemeente stelt in een schriftelijk antwoord dat per locatie bekeken gaat worden waar deze terrasuitbreidingen mogelijk zijn.

“Het staat iedere ondernemer vrij om via de reguliere weg uitbreiding aan te vragen”, laat de gemeente weten. “Wel hebben we het toetsingskader voor een permanente terrasuitbreiding uitgebreid in de ‘nadere regels omtrent terrassen en uitstallingen’, in werking getreden op 21 oktober 2022.” Met de uitbreiding van deze wet zijn er meer mogelijkheden voor het vergunnen van terrassen. Als een aanvraag voor een terrasuitbreiding binnen deze kaders valt, zal de gemeente een vergunning verlenen.

De gemeente zegt dat horeca en terrassen een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de aantrekkelijkheid van de stad. Ook gingen zij in op de vraag of de Helderse horeca al is hersteld van onder andere de maatregelen tijdens de coronacrisis. De gemeenteraad laat weten dat de horeca in heel Nederland hierdoor is geraakt, maar dat er geen cijfermatige onderbouwing is dat de Helderse horeca hiervan nog niet is hersteld.

Aanpassing toetsingskader
In september 2022 kondigde de gemeente aan dat het toetsingkader voor terrasuitbreidingen is aangepast, waardoor er meer mogelijk is voor terrashouders. Nu is een algemeen vergunningssysteem van kracht die niet meer is gebonden aan specifieke locaties. Ondernemers kunnen daardoor voor elke locatie een terrasvergunning aanvragen waarna de gemeente toetst of het daar veilig kan worden geplaatst.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button