Cultuur/NatuurHollands Kroon

Van oude Statenvertalingen tot oude Paardenboeken, taxateur Arie Molendijk heeft de meeste boeken wel gezien

Advertentie:

Wieringerwerf – Boekenliefhebbers en mensen met bijzondere boeken in de collectie konden op maandagmiddag terecht De Rotterdamse taxateur Arie Molendijk was in Wieringerwerf voor een taxatiedag. Elly Ditmar en Rint van der Kooi brachten onder meer twee Mortierbijbels uit 1700 langs. Niet dat Molendijk voor deze boeken op de banken ging: “ik breng helaas vrij vaak slecht nieuws.”

De boeken lagen al jaren bij Ditmar in de kast. Gekregen van haar schoonmoeder, omdat ze de enige katholiek was in haar generatie. Zo ging het vaak met die boeken, doorgegeven van generatie op generatie. De leeftijd was er bij de boeken van Elly wel aan af te zien. Geen originele kaft, papier in slechte staat en beschimmeld. In perfecte staat kunnen de boeken zo €800 opbrengen, daar blijft in de huidige staat ongeveer een vierde van over.

“We wilden vooral graag weten waar het vandaan komt en wat voor soort boeken het eigenlijk zijn”, zegt Elly. “Belangrijk detail is ook dat het geen bijbel is, maar een tekst die de platen in het boek verklaard”, zegt Rint, “dat was voor ons ook nieuw.” Maar goed, Elly en Rint hebben geen rondje voor de zaak besteld na de taxatie. “Als je meedoet aan de Staatsloterij heb je van tevoren ook al plannen gemaakt waar je het aan uitgeeft”, vertelt Elly. Het bleef dus helaas bij de fantasie.

De taxateur hield onlangs een feestelijke taxatiedag ter ere van zijn drieduizendste taxatie. Hij heeft door de jaren heen dus al de nodige boeken gezien. Soms echt bijzondere vondsten, zoals Middeleeuwse getijdenboeken of oude bijbels met ingekleurde platen. Vaak blijft het bij massageproduceerde boeken of herdrukken, die weinig opbrengen. “Het blijft moeilijk af te bakenen”, vertelt Molendijk, “geen romannetjes, of Bosatlassen, of hedendaagse Bijbels.” Voor die laatste is voornamelijk 1600-1700 en daarvoor interessant, liefst in originele staat, met een gouden of zilveren slot. “Dan gaat het vooral om de kaarten die er in zitten, zonder kaarten zijn ze op een veiling onverkoopbaar”, zegt de taxateur, “maar met ingekleurde kaarten, door een beroepskleurder, met goud…”

Verder was de vangst wat mager op maandagmiddag. Een aantal oude bijbels, werk van Vondel en een set van twee boeken over kruidengeneeskunde: één voor de man en één voor de vrouw. Stuk voor stuk weinig waard, de meeste brengt een paar tientjes op. De waarde van een boek is volgens de taxateur echter niet uitsluitend in geld uit te drukken. “Alle boeken zijn bijzonder.”

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button