Politiek

Omwonenden speeltuin Bosbies laten het er niet bij zitten

Advertentie:

Anna Paulowna – Enkele dagen nadat het college van de gemeente Hollands Kroon haar besluit om speeltoestellen te verwijderen uit speeltuin de Bosbies vanwege ervaren overlast door enkele aanwonenden per brief kenbaar had gemaakt hebben teleurgestelde bewoners inmiddels een aantal vragen aan het college gesteld.

Men spreekt in de brief over 97% van de bewoners die geen overlast of hinder ervaart en hekelen dan ook de ‘draconische maatregelen’ die de gemeente gaat nemen door de speeltoestellen te verwijderen. Er wordt gesproken over teleurstelling en gelatenheid bij initiatiefnemers van de stichting die heeft geijverd voor de realisatie van de speeltuin. De omwonende briefschrijver stelt het ronduit stuitend te vinden dat de gemeente op deze wijze de inzet van burgers voor een fijne leefomgeving de kop in drukt. “Door de enorm lange looptijd zijn mensen moe, murw en zijn ze er klaar mee.” Daarnaast heeft men een aantal vragen aan het college:

“Er wordt voor ongeveer 30.000 euro (1/3 van speeltuin) aan toestellen verwijdert. Dit is grotendeels gefinancierd door de stichting met als doel realisatie op de huidige plek. Wij willen voorkomen dat er juridisch moet worden uitgezocht of dit wel zo mag. Kunt u uitleggen hoe u het rechtvaardigt om voor 30.000 euro aan toestellen te ontvreemden van die plek om elders geld te besparen op de realisatie van speeltuinen?.”

Compensatie
”Ter compensatie wordt er gesproken over het planten van groen. Het planten van groen is geen vergelijkbare vervanging van wat er verwijderd wordt. Kunt u uitleggen hoe wij aan onze kinderen moeten uitleggen dat die boom net zo leuk en leerzaam is als een speeltoestel waarbij de motorische vaardigheden van de kinderen worden ontwikkeld?”

”Het reeds geplante groen is nog jong, er is voldoende gelegenheid om bij een aantal toestellen die hinder veroorzaken de beplanting aan te passen zodat dit naast een esthetisch effect ook zorgt voor vermindering van inkijk en geluid. Naar ons inzicht is het “normaal” dat daar de tijd voor wordt genomen om de beplanting te laten groeien.”

Reële aanpassingen
Als laatste stelt de opsteller van de brief dat iedereen een einde wil maken aan deze hele situatie. “Het is momenteel sfeerbepalend in de wijk en niet in positieve zin. De gekozen oplossing is zonder onze inbreng tot stand gekomen wat ons zeer bedroefd.” Ook zou men graag opnieuw in contact komen om het over reële aanpassingen te hebben die recht doen aan de inspanningen en financiële bijdrage van de omwonenden.

In haar collegebesluit van 12 maart zegt het college: ”Er komen structureel meldingen bij de gemeente binnen. De meldingen zijn gebaseerd op geluidsoverlast, hangjongeren, schending van de privacy door inkijk in een aantal woningen en door treitergedrag van enkele jongeren”.

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

4 reacties

  1. Dit is echt te gek voor woorden. De onafhankelijke mediator, de heer B. uit Alkmaar (staat in de memo aan de raad van vandaag ) heeft de gemeente heeft het advies gegeven om deze speeltoestellen weg te halen. Deze mediator hebben wij ook gehad met een geschil met de gemeente Hollands Kroon in september tot december 2023 en hij was er niet voor ons maar alleen voor wat het college wilde en hij probeerde dit door te drukken. Het was afschuwelijk en wij zijn uit de mediation gestapt. Het komt er op neer dat het geen advies is van de mediator maar van het college, en dit zal dus bij het advies van deze speeltuin niet anders zijn. De mediator is ook niet onafhankelijk, hij probeert meer zaken op te knappen voor de gemeente.

  2. Dit is gewoon vriendjespolitiek natuurlijk. Als het grootste deel van de buurt nu boos is, was die mediator waarschijnlijk met een wat afwijkende opdracht ingevlogen. Natyheeft een gemeente hier “een vast mannetje voor”.

    Kern bij mediation is dat dit gedaan wordt door iemand die door beide partijen vertrouwd kan worden. DAt is hier dus zeker niet iemand die “vaker de burger een oor aan naait”. Dit lijkt een show-mediation om mensen de mond te snoeren.

    1. alles in de politiek is toch een show, NL is al lang geen democratie meer, alles wat het pluche verzint drammen ze er ook door, dan verzinnen ze daarbij wat schijn processen om het volk te laten denken dat ze inbreng hebben, burgerparticipatie, platform, mediation, etc, en daar trapt zo’n beetje iedereen met open ogen in, neem nu het schijn formatie proces in Den Haag terwijl we de uitkomst toch al weten, en maar afgeven op bijvoorbeeld een Rusland, haha laat me niet lachen, het is hier hetzelfde aldaar niet erger….

  3. Wat mij het meeste verbaasd : in het stukje boven wordt geschreven over : hangjongeren en enkele jongeren die de boel intimideren. Als dat bekend is waarom pakt men om te beginnen deze jongeren niet aan ? Begin eens bij de oorzaak en niet bij het gevolg.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button