Cultuur/NatuurKop van Noord-Holland

Project GroenStart kijkt terug op geslaagde nieuwkomersklas

Advertentie:

Regio Noordkop – Voor de derde keer op rij ontvingen tien nieuwe Nederlanders dinsdag hun certificaat Voorschakelaars GroenStart. Daarmee rondt de laatste groep deelnemers dit unieke GroenStart-traject af. Drie jaar lang kregen steeds tien nieuwkomers de kans mee te doen met GroenStart en op deze manier koers te zetten naar betaald werk. Samen met het onderwijs, gemeenten, uitzendorganisaties, trainers en werkgevers in de groene sector kijkt Greenport Noord-Holland Noord terug op een geslaagd project.

Drie jaar geleden werd vanuit GroenStart en John Koomen Tuinen een speciaal traject voor nieuwkomers gestart: mannen die vanuit hun aanmerking als statushouder worden geschoold en begeleid in werken in de agrarische sector, inclusief taaltraining en uitzicht op een vaste baan. Begin 2019 volgde de eerste groep een intensief voorschakeltraject, om vervolgens acht maanden fulltime mee te draaien in de groensector.

Inmiddels is de derde lichting nieuwkomers bijna toe aan uitstromen richting werk en daarna een leerwerktraject-bbl. Daarmee komt ook een eind aan dit geslaagde GroenStart-project als op zichzelf staand concept: na dit jaar eindigt de projectstatus van GroenStart. Het concept blijft echter wél bestaan: het Clusius College wil deze speciale route voor nieuwkomers -die onder andere bestaat uit een tweejarige entree-opleiding in plaats van de standaardperiode van een jaar- verankeren in het vaste onderwijsaanbod. Op deze manier kan dan blijvend maatwerk worden geboden aan deze doelgroep, samen met de andere betrokken partijen vanuit de overheid en het bedrijfsleven.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button