Uitgaan

Landschap Noord-Holland organiseert excursie door oude wadgeul Kruiszwin

Advertentie:

Anna Paulowna – Een gids van Landschap Noord-Holland neemt natuurliefhebbers zaterdag 6 april mee door het Kruiszwin bij Anna Paulowna. In dit voormalige landbouwgebied met zout kwelwater zijn veel vogels en mogelijk ook vlinders te bewonderen.

Het Kruiszwin is jaren geleden omgetoverd van een saai landbouwgebied naar een natuurgebied vol variatie. Deze excursie brengt de wandelaars naar de mooiste plekken. De natte plekken trekken steltlopers en weidevogels die er voedsel kunnen vinden, zoals rietzangers en karekieten. Ze hebben de afgelopen jaren in het Kruiszwin gebroed, net als de prachtige blauwborst. Deze waterberging is een wandel- en struingebied, ideaal voor een ommetje. De gids neemt de lopers mee door een gebied van water en moeras in de polder.

De huidige Kop van Noord-Holland was van de zevende tot en met de twaalfde eeuw al een landbouwgebied. Na overstromingen werd de streek verlaten en ontstond een waddenlandschap. Vanaf de zestiende eeuw werd het gebied langzamerhand weer drooggelegd. De Anna Paulownapolder ontstond in 1846. Het Kruiszwin is onderdeel van het oude wad krekensysteem. Het dient nu als waterberging en Landschap Noord-Holland beheert het. Dankzij de zoute kwel is een uniek natuurgebied ontstaan met zoutminnende flora. De gids vertelt tijdens deze excursie alles over ontluikende natuur.

Aanvang
De wandeling vindt zaterdag 6 april van 13:00 tot 15:00 uur plaats. Startpunt is het begin van het Caloriepad, naast Molenvaart 136. Meer informatie en een plekje reserveren kan via de website van Landschap Noord-Holland.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button