Hollands KroonVideo

Kreileroord komt samen in De Doorbraak (video)

Advertentie:

Kreileroord – De meeste dorpen in de gemeente Hollands Kroon hebben inmiddels een Doet & Ontmoet-bijeenkomst en ook in Kreileroord komt een groep inwoners wekelijks samen om te praten over wat hen bezig houdt en hoe ze hun dorp kunnen verbeteren. Wethouder Mary van Gent kwam op 20 april langs om een kijkje te nemen.

Tijdens een dorpsvergadering vorig jaar bleek dat er behoefte was aan een bijeenkomst voor inwoners om te praten over wat hen bezig houdt. Det Dalstra wierp zich op als initiatiefnemer en organiseerde in februari de eerste bijeenkomst. Vanaf het begin komen er wekelijks zo’n vijftien tot twintig Kreileroorders samen. “Je kent elkaar wel, maar je spreekt elkaar eigenlijk niet echt. Op de seniorenclub waar je sjoelt of kaart, maar er is nooit echt een praatmomentje en daar is wel behoefte aan”, vertelt Dalstra. Iedere week is er een centraal moment waarop deelnemers vertellen wat hen bezig houdt. Tijdens het bezoek van de wethouders kwam het opknappen van de jeu de boules-baan en het repair café ter sprake. “Het is heel vrijblijvend, vorige week gingen we bijvoorbeeld paasstukjes knutselen, maar als je dat niet leuk vindt dan hoef je niet mee te doen”, zegt Dalstra.

“Dit is het kleinste dorp met de hoogste opkomst, dus je kunt wel zien dat er behoefte aan is”, zegt wethouder Mary van Gent. Ze is verantwoordelijk voor het sociaal domein in de gemeente Hollands Kroon en heeft de oprichting van de Doet & Ontmoet-groepen gestimuleerd. “Je kunt er gewoon binnenlopen, het maakt niet uit wat je reden is. Elkaar ontmoeten is de hoofdboodschap.” Tijdens de bijeenkomst is een welzijnswerker van Wonen Plus Welzijn aanwezig. Die kan de inwoners helpen met eventuele vragen over zorg of communicatie met de gemeente. “Als er geen antwoord is kan de begeleider de vraag ook doorspelen naar de juiste afdeling van de gemeente”, vertelt de wethouder. Op die manier fungeren de ontmoetingsgroepen ook als voelsprieten voor de gemeente.

Het belangrijkste aandachtspunt voor Dalstra is de aansluiting met jongere leeftijdsgroepen. “De mensen die overdag werken, de generatie van veertig tot zestig jaar, hebben we nodig om meer dingen voor elkaar te krijgen en willen we er ook meer bij betrekken.” Op die manier hoopt ze de cohesie in het dorp te verbeteren en toekomstbestendig te maken. “We hebben het en we willen het graag zo houden, maar daar moeten iedereen een steentje aan bijdragen. Het dorp ben je samen, niet alleen deze seniorengroep maar ook de generatie die na ons komt.”

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button