Den HelderPolitiek

Strenger handhaven dierenmishandeling niet mogelijk

Den Helder – Het verzoek van de PVV, om als gemeente dwangsommen en bestuurlijke boetes te gaan gebruiken in de strijd tegen
dierenmishandeling, blijkt in de praktijk niet mogelijk. Wethouder Remco Duijnker laat weten dat de bevoegdheid voor het optreden tegen dierenmishandeling niet bij de gemeente ligt, maar dat zij wel degelijk een rol speelt bij het voorkomen en signaleren ervan.

De portefeuillehouder gaf in februari als reactie op de motie van de PVV aan te zullen onderzoeken wat de mogelijkheden zijn van de gemeente. Vincent van den Born, fractievoorzitter van de PVV, had voorgesteld om bestuurlijke boetes en dwangsommen te gaan inzetten, beide zijn opties wanneer iemand regels uit de Algemene plaatselijke verordening (APV) overtreedt.

In de APV van de gemeente Den Helder zijn regels opgenomen met betrekking tot dierenoverlast. De gemeente heeft echter geen regels over dierenmishandeling. Dierenmishandeling is namelijk in hogere wetgeving geregeld: De gemeente is niet de bevoegde handhavende instantie. In de praktijk worden meldingen over dierenmishandeling daarom altijd gedeeld met de politie. “Wij hebben wel degelijk vanuit handhaving een belangrijke signaalfunctie, maar de primaire bevoegdheid ligt bij een andere instantie”, aldus Duijnker.

Tweesporenbeleid
Waar mogelijk pakken de instanties het samen aan, bijvoorbeeld wanneer het gaat om bedrijven die niet goed omgaan met dieren. Vaak zijn er dan ook overtredingen van de APV te constateren. “In dat geval gaat het eigenlijk om een tweesporenbeleid, waarbij de politie strafrechtelijk optreedt en wij bestuursrechtelijk handhaven.” Volgens Duijkner zijn er verschillende voorbeelden te noemen, zoals bijvoorbeeld illegale fokkerijen. In dat geval pakt de gemeente de strijd met het bestemmingsplan aan en eventuele woonoverlast, de andere
instanties buigen zich over de mishandeling van de illegaal gefokte dieren.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. Als gewoonlijk Duijnker weer eens te beroerd om de handen uit de mouwen te steken, zo makkelijk als hij verdient niemand ze…..

Back to top button
%d bloggers liken dit: