Den HelderVideo

Leerlingenraad organiseert Wijkpleinmarkt voor herinrichting schoolplein (video)

Den Helder – Een centrale speelplek voor heel de binnenstad; dat is de ambitie voor het schoolplein van IKC Haven 48. De leerlingenraad vond het tijd worden dat het schoolplein eens grondig wordt vernieuwd. Het plein moet zo niet alleen beschikbaar zijn voor de leerlingen van de school, maar dienst doen als speelplek voor iedereen uit de buurt en een echt ‘Wijkplein’ worden. Zo’n project is natuurlijk niet gratis, en om het laatste deel van de fondsen binnen te slepen organiseerde de school samen met de leerlingenraad een Wijkpleinmarkt markt met optredens, lekker eten, en zelfgemaakte producten.

Het was een drukte van belang op het plein van IKC Haven 48. Donderdagmiddag werden het plein en de gangen van de school omgetoverd tot markt, waar van alles te doen en beleven was. “We hebben een markt voor het nieuwe schoolplein dat we gaan bouwen. Of, nou ja, daar hebben we geld voor nodig, en daarom hebben we dus deze markt”, vertelt Bente. Zij zit in de leerlingenraad. Samen met haar collega’s van de raad zet zij zich in voor het nieuwe plein. “Mensen kunnen spelletjes doen, lippenbalsem maken, geschminkt worden, en natuurlijk ook allemaal dingen kopen”. Een deel van het plein wordt gefinancierd door de gemeente en de scholenkoepel. Om de rest van het bedrag bijeen te krijgen is een crowdfundingsactie gestart, waar de markt een onderdeel van is.

Plein tegen verstening
Twee jaar geleden klopte de toenmalige leerlingenraad aan bij directeur Debby de Roos, directeur van IKC Haven 48. “Ze zeiden: ‘Juf, er gebeurt een heleboel in de school, maar het is echt tijd dat er ook buiten de school wat gaat veranderen’. Toen hebben we het gehad over de herinrichting van het schoolplein, en dat moet echt een wijkplein worden.” Want, vertelt de Roos, hoewel er veel ontwikkelingen zijn in de binnenstad is er voor kinderen niet altijd voldoende plek om te kunnen spelen. Het centrale plein van de school aan de Californiëstraat leent zich dan ook bij uitstek om een centrale buitenspeelplek te worden voor kinderen uit de binnenstad. Bente vertelt: “Het schoolplein is al heel oud en een beetje saai. We willen juist dat kinderen meer gaan buitenspelen, en met zo’n schoolplein kan dat niet”.

De leerlingenraad heeft het er niet bij laten zitten; na een inventarisatie bij buurtkinderen van wat zij graag zouden terugzien op het plein hebben zij de gemeente om ondersteuning en advies gevraagd. Wethouder Pieter Kos van onder andere onderwijs was wel te porren voor het plan. Als kind groeide hij zelf op in de binnenstad, en ook toentertijd mistte hij al een plek om te kunnen spelen. “Dit is ook mijn oude school. Het is toch wel erg versteend, en het kan veel vriendelijker en groener.” Kos noemt het plein een mooie stap, vooral omdat de inzet van de kinderen maakt dat het plein een gezamenlijk project met de buurt wordt.

Of de markt genoeg op heeft gebracht weet Bente niet, maar concrete plannen voor het plein zijn er al wel. “We willen een familieschommel, een zandbak, duikelrekken, en we gaan meer kleur op het schoolplein brengen. En meer groen.”

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button