Hollands KroonPolitiek

Onzekerheid over nieuw WMO beleid Hollands Kroon na intrekken wetsvoorstel

Advertentie:

Hollands Kroon – Het besluit van staatssecretaris Van Ooijen om een wetsvoorstel over resultaatgericht beschikken niet in te dienen bij de Tweede Kamer maakt de levensvatbaarheid van het nieuwe WMO beleid van Hollands Kroon onzeker. Dat bevestigt het college in antwoorden op politieke vragen door de fractie van GroenLinks. Die partij waarschuwde in 2021 al dat het beleidsvoornemen van wethouder Mary van Gent op juridische gronden te betwisten was.

De reden voor het niet indienen van het wetsvoorstel is dat er geen overeenstemming kan worden gevonden over de rechtszekerheid voor cliënten. Adviseurs van Berenschot zeggen op het platform Zorg & Sociaalweb dat gemeenten nu beter terughoudend kunnen omgaan met verdere stappen binnen het resultaatgericht indiceren. Hollands Kroon werkt pas een paar maanden op basis van dit principe: Het nieuwe beleid ging op 1 januari 2023 in.

Wethouder Mary van Gent was in het verleden stellig over de wettelijkheid van het resultaatgericht indiceren. Hoewel de rechter heeft bepaald dat het niet mocht, zijn er door Hollands Kroon bepaalde randvoorwaarden, in de vorm van een normenkader, die juridische zorgen zouden wegnemen. Toch was het resultaatgericht indiceren nog niet via de wet geregeld. Dat lijkt ook niet te gaan gebeuren, nu de staatssecretaris heeft besloten zijn voorstel niet naar de Kamer te sturen.

GroenLinks fractievoorzitter Joop Laagland.

Beleid Hollands Kroon nu onzeker
GroenLinks fractievoorzitter Joop Laagland stelde na het besluit van Van Ooijen politieke vragen aan het college. De partij was in 2021 al kritisch op het voornemen en maakt zich nu zorgen over de gevolgen van het terugtrekken van het wetsvoorstel voor het beleid van de gemeente Hollands Kroon. Uit de antwoorden van het college blijkt dat nog veel onzeker is: “Het is nog te vroeg om de conclusie te trekken en onze werkwijze te wijzigen. Zolang de staatssecretaris zijn voornemen niet officieel maakt is het advies van de VNG om de lopende afspraken en werkwijze te continueren”, zo schrijft de portefeuillehouder.

Er zijn sinds 1 januari al meerdere indicaties uitgevoerd op basis van de nieuwe werkwijze, aldus het college: “We weten op dit moment nog niet of deze contracten moeten worden aangepast.” Pas rond de zomer stuurt de VNG een onderbouwd advies voor gemeenten en zorgaanbieders rond. De gemeente heeft nog geen plan opgesteld wanneer het advies toch blijkt te zijn dat het nieuwe beleid moet worden teruggedraaid. Toch houdt de wethouder er ook rekening mee dat het beleid van Hollands Kroon wel gewoon gelijk kan blijven: “Mogelijk dient onze werkwijze als voorbeeld voor hoe het wel kan.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button