Uitgaan

Hoor en zie de ‘geheimen’ van Eendenkooi ’t Zand

Advertentie:

’t Zand – Sommigen zullen zich misschien afvragen wat dat geheimzinnige bosje langs de Korte Bosweg bij ’t Zand is. Hier worden namelijk op vernuftige wijze eenden gevangen. Personen die willen weten hoe dat in zijn werk gaat en wat er nog meer in het bos te zien in kunnen op zaterdagmiddag 4 mei langskomen bij de eendenkooi.

Bezoekers kunnen een korte afstand tussen de rietschermen door naar het kooiplas lopen zodat de eenden niet schrikken. Vanachter het kijkscherm kunnen zij het natuurlijke gedrag van de eenden in stilte bekijken. In de kooiplas zijn stal-eenden die weer andere eenden aantrekken. Daar zitten soms heel bijzondere soorten tussen.

De kooi is sinds 1986 eigendom van Landschap Noord-Holland en in oude staat hersteld en wordt nu door vrijwilligers onderhouden. De eenden worden gevangen onder leiding van de kooiker. Tijdens de excursie laat de gids van Landschap Noord-Holland zien hoe dat in zijn werk gaat. De gevangen eenden gaan trouwens tegenwoordig niet meer de pan in. Ze worden geringd voor wetenschappelijk onderzoek en daarna vrijgelaten.

Kooibos en Mosselwiel
Het bos rond de kooiplas heeft een hoge natuurwaarde. Er zijn vogels te zien en te horen, er hangen vleermuiskasten en er groeien stinzenplanten. Vanaf de randen van het bos heb je zicht op de “Mosselwiel”. Dit zijn weilanden die zijn ingericht als weidevogelreservaat.

Toon meer

Alicia Vos

Alicia Vos is weekendredacteur- / verslaggever voor Regio Noordkop en Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via de redactie, per e-mail: alicia@regionoordkop.nl en telefonisch via 0625112486.

Wellicht ook interessant

Back to top button